Több ezer méter magasan találják meg a legnagyobb drágaköveket

Vágólapra másolva!
Újabb, 100 karátnál nagyobb fehér gyémántot találtak egy afrikai bányában.
Vágólapra másolva!

Újabb 100 karátosnál nagyobb fehér gyémántot találtak a 3.000 méterrel a tengerszint felett működő Letseng-bányában, a dél-afrikai Lesotho királyságban – tudatta közleményében a Gem Diamonds bányaipari vállalat.

Ez már a tizenegyedik, 100 karátosnál nagyobb fehér gyémánt, amit a bányában találtak idén. Ez azt jelenti, hogy a bányát üzemeltető vállalat ismét egy drágakővel közelebb került ahhoz, hogy megdöntse korábbi rekordját. Ezt 2020-ban állították fel, amikor is egyetlen év leforgása alatt 16 olyan fehér gyémántot emeltek ki onnan, olyat, ami 100 karátnál nagyobb volt.

A vállalat által közreadott kép a most megtalált, 122,20 karátos gyémántról: 

A bányavállalat által kiadott kép a 122,20 karátos fehér gyémántról, mely a tizenegyedik, 100 karátnál nagyobb kő idén
A bányavállalat által kiadott kép a 122,20 karátos fehér gyémántról, mely a tizenegyedik, 100 karátnál nagyobb kő idén
Fotó: Gem Diamonds / Gem Diamonds

Ahogy az Origo korábban megírta, a Lesothói Királyságban működik a világ tengerszinthez mérve legmagasabban fekvő gyémántbányája, a Letseng. Onnan a kisebb gyémántok mellett rendszeresen kerülnek elő nagyobb, különlegesen értékes kövek. Az ilyen kövek több millió dollárt is érhetnek, és bár megtalálásuk után egy ideig még nem dől el, mi lesz a sorsuk, sok nagy karátértékű gyémántból a későbbi években pompás ékszereket készítenek.

A nagyobb számban előkerülő kisebb gyémántok egy részét az ipar hasznosítja.

A dél-afrikai Lesothóban működő gyémántbánya azért is különleges és képvisel jelentős gazdasági értéket, mert az onnan kitermelt kövek a világátlagnál jóval magasabb karátértéket képviselnek. Emögött az áll, hogy még azonos karátértékű gyémántok árai között is óriási különbségek lehetnek, függően a drágakő egyéb jellemzőitől. 

Így lehetséges az, hogy egy korábbi statisztika szerint a gyémántok karátértékének világátlaga 81 dollár volt, addig a Letseng-bányában talált köveké meghaladta az 1800 dollárt.

A gyémántok értékének meghatározásánál fontos szempont a tömeg is: egy gyémánt értékét önmagában növeli az a körülmény, ha nagyobb az átlagnál – például 100 karát fölötti.

Miként megírtuk, nemrég egy másik gyémánttalálat hozta lázba a gyémántipari szereplőket és az érdeklődő laikusokat. Miként megírtuk, egy másik afrikai bányában, a botswanai Karowe-ben egy gigantikus, 2.492 karátos gyémántra bukkantak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!