Újra jár a Dunán egy Hableány nevű hajó

Vágólapra másolva!
A Hableány névre hallgató hajó korábban a Balatonon járt, de már a Dunán szeli a habokat. Sokakban viszont az öt évvel ezelőtti hajókatasztrófa miatt rossz emlékeket ébreszt az elnevezés, és nem tartják jó ómennek.
Vágólapra másolva!

A Hableány, ez a közel 20 méter hosszú, 43 tonnás, korhű módon újjáépített, kétszintes fedélzetű hajó napjainkban rendezvényhelyszínként funkcionál, és a Balaton helyett ma már a Dunán teljesít szolgálatot. Itt azonban meglehetősen rossz emlékeket idéz fel a Hableány név a 2019-es budapesti hajókatasztrófa miatt, amiben 28 ember vesztette életét. Sokak szerint nem jó ómen.

Ezzel kapcsolatban azonban az üzemeltetők így vélekednek: „Ez a hajó viselte eredetileg a Hableány nevet, minden utána ezt a nevet viselő hajó már csak felhasználta azt. Ezenfelül állítólag egy hajó nevét megváltoztatni sem »jó ómen«” - fogalmaztak.

Az 50 fős befogadóképességű Hableány történelmi járatként szeli a folyót, 

a jegyárak a nappali utazásokra 10,79 eurótól indulnak, az estiek esetében pedig 16,50-től - derül ki az üzemeltető Duna Cruises honlapjáról.

A Promotions.hu kiemeli: a városnéző hajózás a Duna legfestőibb szakaszát, a Margit híd és a Szabadság híd közötti területet öleli fel. Az 1 órás út alatt a hajó Budapest legikonikusabb Duna-parti látványosságai mellett halad el. 

Hableány
A Hableány nevű gőzös a Balaton helyett már a Dunán szeli a habokat
Fotó: YouTube

Gróf Széchenyi Ödön által 1867-ben épített gőzhajó replikájaként megépült Hableány a Balaton egyetlen lapátkerekes személyszállító hajója volt korábban. 

A hajó újraépítésével emléket kívántak állítani, "a legnagyobb magyar" gróf Széchenyi István fiának, aki a történelem során elsőként hajózott Budapestről Párizsig az általa építtetett Hableány gőzőssel. 

Az 1867. évi párizsi világkiállításon nagy feltűnést keltett, a Duna-Majna-Rajna-Marne-Szajna útvonalon érkezett hajó. A gőzösön III. Napóleon császár is tett egy hajóutat, aki gróf Széchenyi Ödönt a kontinens vízi úton tett átszeléséért a Becsületrenddel tüntette ki, a hajó pedig megkapta a párizsi világkiállítás aranyérmét. A későbbiekben a porosz-francia háborúban hadihajóként szolgált.

A Hableány hadizsákmányként később a poroszokhoz került, pusztulásáról két történet is fennmaradt, az egyik szerint 1874-ben kazánrobbanás következtében semmisült meg, a másik viszont egy porosz ágyúgolyó általi elsüllyedést említ.

A korhű stílusban megépített hajó kétszintes, faburkolatú, részben fedett fedélzetével, légkondicionált/fűtött trópusi fa és selyemtapéta borítású szalonterével olyam atmoszférát teremt, amely kiválóan alkalmas magas színvonalú rendezvények és romantikus esküvők lebonyolítására.

 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!