Itt az észak-koreai terv, amelynél őrültebbet még biztosan nem látott

Vágólapra másolva!
Újabb módon próbál külföldi, a pénzpiacokon értékes devizához jutni Észak-Korea: az elzárkózó állam a külföldi söreladásait növelné meg.
Vágólapra másolva!

Termelésének növelésére és termékkínálatának szélesítésére kapott utasítást Észak-Korea egyik jelentős palackozóüzeme, a Kyonghung Unhasu Beverage nevű gyár. Az üzem elsősorban alkoholos italokat gyárt, de a gyártósorain készülnek üdítőitalok és joghurtok is.

A gyártól a phenjani rezsim most azt várja, hogy termelésének felfuttatásával és a sörkínálat bővítésével segítsen a latorállamot külföldi, értékes devizához juttatni.

Nem ez az első kísérlete Észak-Koreának a közelmúltból erre. Miként az Origo megírta, az értesülések szerint nemrég egy ruhagyár kapott arra utasítást, hogy képzett varrónőket küldjön egy kínai gyárba dolgozni, egyrészt a jüanban kapott fizetésért, másrészt azért, hogy a dolgozók új szakismereteket tanuljanak meg munkájukhoz.

North Korea, Pyongyang, food and beer stall in front of the Kwangbok Supermarket (Photo by FRILET Patrick / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP); ILLUSTRATION IMAGE
Egy phenjani szupermarket előtti büfénél söröző észak-koreaiak
Fotó: Hemis via AFP/FRILET Patrick

A Daily NK biztonsága érdeké ben névtelenül maradó phenjani forrása szerint a sörgyártól azt várják, hogy a jelenleginél többféle palackozott és dobozos sört kínáljon a lehetséges külföldi vásárlóknak. Az értesülés szerint az első exportszállítmányok már július végén elhagyták az országot, bár arról nincs információ, hová és hogyan küldték azokat.

A forrás szerint az észak-koreai vezetésnek két fő célja van a gyár termelésének növelésével.

Az egyik az, hogy nemzetközi szinten szeretnék láthatóvá tenni az ország söriparát, felkeltve a termékek iránt a külföldi fogyasztók figyelmét. Arra számítanak, hogy a korábban Észak-Koreában járt turisták szívesen vásárolják majd a sörféléket, és azok is, akik érdeklődnek az ország iránt.

A másik cél pedig a már említett pénzügyi jellegű, azaz az export növelésével a devizabevételek növelése.

Az észak-koreai hatóságok egyébként úgy vélik, hogy söreik minden tekintetben megállják helyüket a nemzetközi sörpiacon is. 

Akár így van, akár nem, az kijelenthető, hogy az észak-koreai sörök exportját nagyon fontosnak gondolják. Ez látható abból is, hogy a központi utasítás szerint belföldön 4.000 észak-koreai wont (kb. 1570 Ft) kell fizetni egy üveg sörért, ami a gyárban készül, míg Kínában ennél olcsóbban kell elérhetővé tenni a termékeket, nagyjából 2.000 won palackonkénti áron.

Észak-Koreában szigorúan korlátozzák a magán sörfőzést, és szoros felügyelet alatt tartják az értékesítési folyamatokat, hogy megelőzzék a házilag készült, pancsolt termékek piacra kerülését.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!