Észak-Koreában még az unokákat is munkatáborba zárják, ha ezt teszi valaki

Vágólapra másolva!
Becslések szerint akár még százezernél többen is sínylődhetnek az embertelen észak-koreai munkatáborokban, ahová már egészen semmiségnek tűnő dolgok miatt is egész családokat zárnak be.
Vágólapra másolva!

Észak-Koreában számos olyan cselekedetért jár börtön, ami számunkra teljesen megszokottnak tűnik. Többek között a vallás gyakorlása is bűnnek számít, ugyanis Észak-Korea hivatalosan ateista állam. A kereszténység, vagy bármilyen más vallás gyakorlása letartóztatást és börtönbüntetést von maga után. Azok, akiket vallási tevékenységgel kapcsolatban találnak bűnösnek, a munkatáborok létszámát erősítik. 

Az pedig a legkevésbé sem meglepő, hogy 

Észak-Koreában a rendszer bármilyen kritikája, beleértve a vezetőket vagy az ország politikáját, súlyos következményekkel jár.

Az Észak-Koreában működő munkatáborokban kegyetlenek a körülmények. Ezeket két kategóriára osztja a vezetés, a kwanlisókban a foglyok politikai elítéltek, akik az észak-koreai rezsim ellenségeinek számítanak, míg a kyohwasókban inkább a "közönséges" bűnözők vannak, például azok, akiket külföldi média fogyasztása vagy vallási tevékenységek miatt ítéltek el.

A Promotions.hu szerint az észak-koreai munkatáborokban a foglyokat kényszermunkára vezénylik, és embertelen körülmények között dolgoztatják őket. A foglyok különböző betegségek, sérülések vagy kimerültség miatt halnak meg.

A legrosszabb azonban a „három generáció büntetése” elv. Ez azt jelenti, hogy ha valaki politikai bűncselekményt követ el, gyakran az egész családját – beleértve a gyerekeket és unokákat is – büntetik, és munkatáborba küldik. Becslések szerint több tízezer vagy akár százezernél is több ember lehet jelenleg fogságban ezekben a táborokban.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy építési projektet ellenőriz Szamdzsijon városában
Fotó: AFP / KCNA 

Az Origo is beszámolt azokról a sajtóértesülésekről, amelyek szerint Észak-Koreában 30 középiskolást kivégeztek, mert dél-koreai videókat néztek. Egy dél-koreai szakértő szerint az észak-koreai hatóságok szigorúan ellenőrzik és keményen büntetik a Dél-Koreából, az Egyesült Államokból vagy Japánból származó médiumok terjesztését.

Egy 2022-es ENSZ-főtitkári beszámoló szerint pedig egy férfit nyilvánosan kivégeztek, miután a hatóságok tudomására jutott, hogy Dél-Koreából származó digitális tartalmat árul.

A dél-koreai egyesülési minisztérium által az észak-koreai emberi jogokról 2024-ben kiadott jelentés mindezek mellett azt állította: Észak-Koreában rendszeresen ellenőrzik a telefonokat, hogy nem dél-koreai nyelvezet alapján vannak-e beprogramozva, az eskövőkön a fehér menyasszonyi ruha viselését pedig „reakciós magatartásnak” bélyegzik és büntetik.

Megjelent egy oyan videó is, amelyen két tinédzser látható, akiket 12 év kényszermunkára ítéltek egy K-pop videó megtekintése miatt.

Egy nemzetközi szervezet által összegyűjtött szemtanúi beszámolók ellenére ugyanakkor az észak-koreai kormány tagadja, hogy nyilvános kivégzések történnének az országban. Az ottani hatóságok szerint az utolsó ilyen eseményre 1992-ben került sor.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!