Megmutatta a világnak urándúsítóját Kim Dzsongun - videó

Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun urándúsító létesítményben tett látogatásáról közölt képeket az észak-koreai média. Ez az első alkalom, hogy a világ, ha közvetetten is, de bepillantást nyerhet az elzárkózó ország egyik ilyen létesítményébe.
Vágólapra másolva!

Az Atomfegyver Intézetben, a fegyverminőségű nukleáris anyagok gyártásának bázisán tett látogatásról megjelent fotókon az észak-koreai vezető az urándúsításhoz használt centrifugák sorai között sétál. A riportból ugyanakkor nem derült ki, hogy hol található a létesítmény, és mikor járt ott Kim Dzsongun. 

Észak-Korea, Kim Jong Un, Kim Dzsongun, KimDzsongun
Az észak-koreai központi hírügynökség (KCNA) által kiadott, dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsongun az Atomfegyver Intézetben tett látogatásán
Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

Kim a tudósítás szerint felszólította a dolgozókat, hogy fokozzák a taktikai nukleáris fegyverekhez szükséges termelést. A fegyverekre – mint fogalmazott – "az önvédelemhez és a megelőző támadásra való képességhez" van szüksége az országnak, mivel az Észak-Korea elleni nukleáris fenyegetések "az amerikai imperialisták vezette vazallus erők részéről már átlépték a vörös vonalat". 

Dél-Korea soha nem fogja elfogadni, hogy Phenjan atomfegyverrel rendelkezzen

– közölte a képes riport megjelenését elítélve a szöuli egyesítési minisztérium. 

Észak-Korea fő nukleáris komplexuma Jongbjonban működik, ezen kívül az ország a feltételezések szerint legalább egy további titkos urándúsító létesítményt működtet. 

A fotókon látható centrifugák a korábban feltételezettnél kisebbnek és alacsonyabbnak tűnnek, ami arra utal, hogy Phenjan saját centrifugákat fejlesztett ki. A képek tanúsága szerint nagyszámú centrifugát kapcsolnak össze a magasan dúsított urán előállításához – mondta Li Szangju, a dél-koreai védelmi elemző intézet szakértője. 

Észak-Korea, Kim Jong Un, Kim Dzsongun, KimDzsongun
Az észak-koreai központi hírügynökség (KCNA) által kiadott, dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsongun az Atomfegyver Intézetben tett látogatásán
Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

2010-ben Észak-Korea meghívott néhány külföldi tudóst Jongbjonba, de Jenny Town, az amerikai székhelyű Stimson Center kutatója hangsúlyozta, hogy a létesítményről pénteken megjelent képek az első fotók, amelyek nyilvánosságra kerültek. Hozzátette: 

a képek is jelzik, mennyire fejletté vált Észak-Korea urándúsító képessége. 

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője hétfőn közölte, hogy az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete olyan tevékenységről számolt be, amely egy reaktor és egy urándúsító létesítmény működésére utal Jongbjonban.

Az NBC a hír kapcsán megjegyzi, hogy Észak-Korea korábban már közreadott képeket saját fejlesztésű nukleáris robbanófejeiről. Emellett ismert, hogy 2006 és 2017 között hat kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre a föld alatt.

Észak-Korea nukleáris fegyvereinek arzenáljáról többféle becslés létezik. A nukleáris robbanófejek pontos számát a külvilág nem ismeri. Egy friss, júliusban kiadott amerikai tudományos szakértői állásfoglalás szerint az ország kapacitásai elegendők arra, hogy 90 nukleáris robbanófejet állítsanak elő, ám a ténylegesen összeszerelt töltetek száma legfeljebb 50 lehet.

A Reuters által közzétett videóban az észak-koreai állami média által közreadott képek láthatók:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!