Filmes tárgyak, amelyek hihetetlen összegekért keltek el

Vágólapra másolva!
Sok filmrajongó van a világon, akinek szinte minden pénzt megérne az, hogy a sajátjának tudjon néhány ritka mozis relikviát. A filmes tárgyak gyűjtése sokak szenvedélye, de csak az igazán tehetősek engedhetik meg maguknak, hogy a ritka filmes relikviák gyűjteményükbe kerüljenek. Azokért ugyanis súlyos összegeket kell fizetni.
Vágólapra másolva!

Ahogy megírtuk, hamarosan egyedülálló árverés veszi kezdetét: Trónok harca relikviák kerülnek kalapács alá, a világszerte sikerrel vetített sorozat lezárása után néhány évvel. A Trónok harca aukció az első nagyszabású árverés lesz az HBO sorozatához kapcsolódóan. A filmes kellékek aukciós árai várhatóan óriási pénzeket fognak megmozgatni. Ez az árverés azonban nem az első aukció híres filmes tárgyakért. Mutatjuk, mekkora összegek cseréltek gazdát kellékek, kosztümök, híres filmes tárgyak eladása alkalmával.

filmes tárgyak
Filmes tárgyak: hamarosan grandiózus árverést rendeznek a Trónok harca relikviák katalógusba rendezett tárgyaiból
Fotó: Northfoto/SWNS/Heritage Auctions

Filmes tárgyak: Dorothy piros cipője

A Judy Garland által viselt legendás cipő az Óz a csodák csodája relikviák talán legismertebb darabja. A filmes tárgyak között különösen hányattatott sorsú Dorothy cipője, mert 2005-ben ellopták abból a múzeumból, amelynek a tárgyat a korábbi árverésen megszerző, híres filmes tárgyak iránt rajongó gyűjtő kölcsönadta, és csak 13 évvel később került vissza a tulajdonoshoz, ekkor találták meg. A gyűjtői filmes kellékek egyik Grálját 2000-ben 660 ezer dollárért szerezte meg tulajdonosa. Dorothy piros cipője tehát nagyon sokat ér a híres filmes tárgyak eladása érdekében szervezett eseményeken, de bármennyire is ikonikus, egyedi darab, messze nem a legdrágább.

filmes tárgyak
Fotó: Astrid Stawiarz/Getty Images/AFP

Filmes tárgyak: az egyik legismertebb filmes gonosz sisakja

A filmes relikviák gyűjtése talán nem is lehetne teljes a Csillagok háborúja tárgyak említése nélkül. A híres filmes tárgyak iránt rajongók körében különösen a filmsorozat eredeti három epizódjában látott, most már gyűjtői filmes kellékek bírnak értékkel. Ilyen a filmsorozat egyik legfontosabb karaktere, a Darth Vader által viselt sisak is, melyet az őt megformáló David Prowse A birodalom visszavág című epizódban viselt. A filmes tárgyak árverése nem lenne teljes, ha nem említenénk, hogy 2019-ben egy aukció alkalmával egy titokzatos gyűjtőnek 898.420 dollárt ért meg, hogy tulajdonába kerüljön a jelmez.

Filmes tárgyak: Darth Vader sisakja, amit az őt megformáló színész A birodalom visszavág forgatásán viselt, rengeteg pénzt megért egy gyűjtőnek
Filmes tárgyak: Darth Vader sisakja, amit az őt megformáló színész A birodalom visszavág forgatásán viselt, rengeteg pénzt megért egy gyűjtőnek
Fotó: AFP

A Csillagok háborúja továbbra is első számú a gyűjtök között

Érdekes ugyanakkor, hogy a filmes tárgyak, és különösen a Csillagok háborúja tárgyak között nem a messzi-messzi galaxis első számú gonoszának sisakja a legdrágább a híres filmes tárgyak sorában. Valakinek ugyanis 2,76 millió dollárt ért meg egy Csillagok háborúja relikvia 2017-ben, mégpedig az R2-D2 asztrodroid fizikai megjelenése (a jelmezben részben egy kis növésű színész segítségével keltették életre a sok rajongó kedvencévé vált droidot). Ezzel a ritka filmes relikviák sorában az R2-D2 jelmeze az egyik legdrágábbá vált.

filmes tárgyak
Filmes tárgyak: felvétel az 1977-ben készült Csillagok háborúja film forgatásáról, a két ikonikus droiddal a képen - balra az R2-D2 jelű asztrodroid
Fotó: AFP/Toshifumi Kitamura

Filmes tárgyak: a Casablanca pianínója

Valószínűleg nincs olyan filmrajongó, aki ne ismerné Kertész Mihály 1942-es, megkerülhetetlen filmtörténeti klasszikusát, az Ingrid Bergman és Humphrey Bogart felejthetetlen főszereplésével készült Casablanca című filmet. Nem csoda, hogy egy, a híres filmes tárgyak iránt rajongó - és alighanem tehetős - gyűjtőnek 2014-ben 3,4 millió dollárt ért meg, hogy a filmben látott Steinway pianínót megszerezze egy aukció alkalmával. Ugyan azt még nem lehet tudni, hogy a most piacra kerülő Trónok Harca relikviák pontosan mennyi pénzt fognak megmozgatni, de lehet, hogy a 400 darab együttes árverési árával még mindig összemérhető lesz ennek a filmes tárgyak világában különösen híresnek a tíz évvel ezelőtti leütési értéke.

filmes tárgyak
Filmes tárgyak: nézze meg cikkünk végén a videót a híres pianínóról (a képen Humphrey Bogart, Ingrid Bergman és Kertész Mihály a Casablanca forgatásán)
Fotó: BFI/Lucas family / BFI/Lucas family

Az a bizonyos szerelés: Marilyn Monroe fehér ruhája több millió dollárt ér

Hollywood valaha volt egyik legnagyobb ikonja Marilyn Monroe, a népszerű, korának megkerülhetetlen szexszimbólumának számító színésznő minden filmes tárgya aranyat ér a gyűjtőknek, mint a híres színészek ruhái. Marilyn Monroe fehér ruhája illetve az arról készült képek több generáció retinájába égtek bele. Hozzá kell tenni, hogy a dívának több, később stílusteremtővé, viszonyítási ponttá vált ruhája is volt, de a Hétévi vágyakozás című 1955-ös filmben viselt koktélruhája minden idők egyik legismertebbje lett a filmes tárgyak világában. Egy 2011-es árverésen 4,6 millió dollárt fizettek érte.

Filmes tárgyak: az egész világ ismeri a képen látható jelenetet, melyben a szexszimbólum Marilyn Monroe híres koktélruhájában látható
Filmes tárgyak: az egész világ ismeri a képen látható jelenetet, melyben a szexszimbólum Marilyn Monroe híres koktélruhájában látható
Fotó: AFP/20TH CENTURY FOX / Photo12

Ritka filmes relikviák: egy robot tartja az aukciós rekordot

Ahogy megírtuk, a filmes tárgyak kategóriájában árverési rekordösszegért, 5,3 millió dollárért (kb. 1,4 milliárd forint) cserélt gazdát egy 2017-es New York-i aukción az 1956-os a Tiltott bolygó című science fiction robotfigurája. A több mint két méter magas Robi, a robot (Robby the Robot) 

  • üvegkupola-szerű fejjel, és 
  • mozgatható végtagokkal, 
  • köztük egymásra pakolt bowlinggolyókra emlékeztető lábakkal

rendelkezik. 

filmes tárgyak
Filmes tárgyak: Robi, a robot a Tiltott bolygóban
Fotó: AFP

A filmes tárgyak között ezzel szinte önálló életet élő robot dr. Morbius odaadó szolgálóját alakította a Tiltott bolygó-ban, és nem egyszer ellopta a show-t a film jeleneteiben száraz humorával és a beszéde közben felvillanó testrészeivel.

A cikkben szereplő összeg az adott aukció lebonyolításakor az árverés nyertese a ritka filmes relikviák közül a kiválasztott filmes tárgyakra kifizetett összeget jelölik. Az összegeket inflációval korrigálva a lista sorrendje változhat.

Az alábbi videóban a Casablanca egyik híres jelenete a pianínóval és a szinte szállóigévé vált mondással ("Play it, Sam!"):

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!