Az influenszereket figyelmezteti a GVH

Vágólapra másolva!
A GVH azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy alaposan gondolják végig a pénzügyeikkel kapcsolatos döntéseiket, és több forrásból is tájékozódjanak.
Vágólapra másolva!

Az influenszerek, vagyis a véleményvezérek tevékenységéről, fogyasztókra gyakorolt hatásáról szól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) legújabb tájékoztatója. A versenyhatóság a Gondolja Végig Higgadtan információs sorozatában most az finfluenszerekre, vagyis azokra az influenszerekre hívja fel a fogyasztók figyelmét,

akik a közösségi média felületeiken különböző pénzügyi eszközöket, szolgáltatásokat népszerűsítenek.

A Gazdasági Versenyhivatal tapasztalatai szerint egyre gyakrabban találkozhatnak a fogyasztók az interneten olyan tartalmakkal, amelyekben összetett pénzügyi termékekre/szolgáltatásokra, vagy a manapság oly divatos kriptovalutákra vonatkozó reklám, promóció hangzik el esetlegesen pénzügyi, befektetési tanácsokkal összekapcsolva.

Fel kell tüntetniük, ha reklámoznak

A GVH közleménye szerint nagyon fontos, hogy a pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat reklámozó influenszerek, vagyis finfluenszerek hirdetéseire is érvényes az a szabály, hogy ha az általuk készített tartalmakért ellenszolgáltatásban részesülnek, akkor azt egyértelműen jelezniük kell. 

Ebben az esetben ugyanis ajánlásaik nem tekinthetőek teljesen objektívnek és függetlennek, mivel azok mögött egyértelmű üzleti érdek áll.

– hívja fel a figyelmet a hatóság.

influenszer, influencer, véleményvezér, pénzügyi influenszer, illusztráció
A pénzügyi szolgáltatásokat reklámozó influenszereknek is be kell tartaniuk bizonyos szabályokat (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

A GVH ezúton felhívja a finfluenszerek, illetve az érintett ügynökségek és a hirdetők figyelmét is a jogkövető magatartás fontosságára, többek között a fizetett, promóciós tartalmak reklámjellegének feltüntetésére.

Ezt kéri a GVH a pénzügyi szolgáltatásokat ajánló influenszerektől

Főszabály szerint a tartalmak közzétevőinek többek között jól észlelhetően, hangsúlyosan, szembetűnően, egyszerűen, egyértelműen és közérthetően szükséges feltüntetniük, hogy a közzétett tartalomért ellenszolgáltatásban részesültek. Ezt megtehetik a platform által felajánlott címkézési lehetőséggel vagy (címkézés helyett) a szöveges leírásban, a szöveg elején feltüntetett magyar nyelvű utalással. Fontos, hogy ezeket a szabályokat kell alkalmazni abban az esetben is, ha a véleményvezér az egyes megjelenésekben saját vállalkozását, saját termékeit vagy szolgáltatásait népszerűsíti.

A GVH az elmúlt években nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy naprakész gyakorlati tanácsokkal segítse a piaci szereplőket jogkövető magatartásuk kialakításában. Ezzel összefüggésben a nemzeti versenyhatóság ezúton is a véleményvezérek figyelmébe ajánlja az influenszer marketing tájékoztatóját, amely gyakorlat-központúan, pozitív és negatív példák szemléltetésével mutatja be, miként lehet jogszerűen eleget tenni a fogyasztók tájékoztatását biztosító elvárásoknak.

Minden véleményvezér tanácsokat kaphat a jogszerű reklámozáshoz

GVH Podcast csatornáján elérhető beszélgetésben is hasznos tanácsokat kapnak a vállalkozások és véleményvezérek hogyan tudnak jogszerűen reklámozni a közösségi média felületeken.

második részben szó esik az influenszerek reklámtevékenységével kapcsolatban lefolytatott versenyfelügyeleti eljárások tapasztalatairól és a felelősségi kérdésekről, valamint szóba kerülnek azok a speciális ágazatok is, ahol egyáltalán nem megengedett az influenszer reklámozás. A GVH 2024 elején szakmai workshopot is szervezett a fogyasztóvédelmi felelősség legaktuálisabb kérdéseinek megvitatására.

A Gazdasági Versenyhivatal felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy a pénzügyi kérdésekben mindig alaposan, körültekintően járjanak el, több forrásból tájékozódjanak!

Szükség esetén kérjék ki pénzügyi szakember véleményét, legyenek figyelemmel a pénzügyi termékek komplex jellegére, és csak megfontolt tájékozódást követően döntsenek.

A Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók figyelmébe ajánlja a Magyar Nemzeti Bank „Pénzügyi navigátor” tájékoztató anyagait és további, a Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető hasznos információkat a pénzügyi termékekkel kapcsolatban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!