Halálosan mérgező alkohol miatt adtak ki riasztást

Vágólapra másolva!
Hamis Glen’s Vodka márkájú palackokat talált a kereskedelmi forgalomban a brit élelmiszer-biztonsági felügyelet. A baj nagy, mert az üvegek nagyon hasonlítanak az eredetire, ugyanakkor néhányban ipari hígítót mutattak ki.
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetést adott ki a brit élelmiszer-biztonsági felügyelet (FSA), mert a Glen's Vodka márkanév alatt hamisított italok kerültek forgalomba. Néhány ellenőrzött, 35 cl-es üvegben izopropil-alkoholt mutattak ki, ami különösen veszélyessé teszi a hamis szeszes italok fogyasztását.

Az izopropil-alkoholt alapvetően ipari hígítóként használják, a mérgező vegyület a szervezetbe jutva könnyen halált okozhat.

A riasztást a hatóság azt követően adta ki, hogy a hamis termékeket néhány helyi italboltban azonosították Glasgowban és Lanarkshire-ben. Az FSA figyelmeztetésében jelzi: a hamis vodkák, melyek tartalmaznak a halálos vegyületből, a megszokottól eltérő, intenzív szagot árasztanak, és ízük is más, mint a valódi italoké.

A hatóság teljes Nagy-Britanniára kiadta a figyelmeztetést: azt kérik, mind az Angliában, Wales-ben, Észak-Írországban, s persze a Skóciában élő fogyasztók is legyenek óvatosak akkor, ha Glen's Vodka márkájú alkoholos italt vásárolnak.

A figyelmeztetés szerint a vásárláskor érdemes ellenőrizni, hogy az üveg címkéje és a talpa közötti felületen megtalálható-e az a kód, melyet gyártáskor lézerrel maratnak az üvegbe. A márka eredeti termékein ugyanis ez megtalálható. Ettől függetlenül a palack tartalmát felbontás után is érdemes ellenőrizni, mégpedig szaglással, az FSA szerint

 a nagyon erős illatanyag ugyanis egyértelműen jelzi a vásárlónak, ha hamisítványt tart a kezében.

Egyúttal kérik, hogy amennyiben valaki hamis terméket vásárol, tárolja elzárva és tegyen bejelentést a helyi hatóságoknak, hogy könnyebb legyen megállapítani, milyen láncolatban juthatott a kiskereskedelembe a veszélyes ál-vodka.

A márka 35 cl-es kiszerelésének egy része hamisítvány, veszélyes ipari ragasztót tartalmaz:

image

A vodkamárkát birtokló Loch Lomond Group az FSA figyelmeztetése után nyilatkozatot adott ki, melyet a BBC idéz. Abban megjegyzik, hogy elsődleges számukra vásárlóik biztonsága, és együttműködnek a hatóságokkal a veszélyes szeszes itallal kapcsolatos kérdésekben.

Ha valaki a következő tüneteket észleli magán vagy környezetében egy másik személyen, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mert lehet, hogy fogyasztott a veszélyes anyagot tartalmazó hamisítványból:

  • hányinger, hányás,
  • hasi fájdalmak,
  • légzéskimaradás,
  • eszméletvesztés, kóma.

A szer veszélyes a szív- és érrendszerre is, ezért amennyiben valaki ilyen tüneteket tapasztal magán vagy környezetében élőn, azonnal egészségügyi segítséget kell kérnie.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!