Így kérhető kártérítés, ha késik a vonat

Vágólapra másolva!
Sokan nem tudják, hogy a légi járatokra vonatkozó szigorú szabályozáshoz hasonló EU-s rendelkezések vonatkoznak a vonattal közlekedők jogaira is. Ezekből készített összefoglalót a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2021/782 rendelete (2021. április 29.) a vasúti személyszállítást igénybe vevő utasok jogairól és kötelezettségeiről tartalmazza többek között járatkimaradásra és törlésre vonatkozó szabályokat, és az utasok jogait is részletesen szabályozza. Ezeket a szabályokat Magyarország területén is alkalmazni kell.

A MÁV tájékoztat, az utasoknak csak el kell olvasniuk

Az EU-s szabályozással összhangban a MÁV honlapján található tájékoztatás is részletezi, milyen kötelezettségek vonatkoznak a szolgáltatóra, és milyen lehetőségei vannak a fogyasztóknak, azaz az utasoknak.

Mindenekelőtt – hasonlóan a légitársaságokhoz – széleskörű és szigorú tájékoztatási kötelezettsége van a vasúttársaságnak, amely nemcsak a menetrendről, hanem az előre látható forgalomkorlátozásokról, a vonatok késéséről, valamint a késés miatt a csatlakozás elmulasztásáról történő tájékoztatásra is kiterjed többek között. 

Képünk illusztráció
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fontos azt is tudni, hogy nem minden vonatkésés esetén jár úgynevezett átalány-kártérítés, ennek ugyanis mind időbeli, mind meghatározott vonatokra vonatkozó korlátjai vannak. 

Így belföldi forgalomban kizárólag a felár megfizetésével igénybe vett közvetlen vonat késése esetén jogosult az utas meghatározott mértékű átalány-visszatérítésre a menetjegyen feltüntetett indulási állomás és célállomás között.

A kártérítés mértéke a késés nagyságától függ: 

  • 30 és 119 perc késéssel történő érkezés esetén a menetjegy árának 25 százaléka, 
  • 120 perc vagy annál nagyobb késéssel történő érkezés esetén a menetjegy árának 50 százaléka

jár vissza. 

Nemzetközi utazás esetén azonban a minimális késési idő 60 perc. 

Ezekben az esetekben nem jár kártérítés

30 perc késés alatt (nemzetközi vonatnál 60 perc alatt) tehát nem jár kártérítés. Nem kérhető kártérítés akkor sem, ha az utas nem rendelkezett menetjeggyel vagy helyjeggyel. Ha az átalány-kártérítés számított összege pedig nem haladja meg az 1000 Ft-ot (nemzetközi utazás esetén a 4 eurót), azt a vasúttársaság nem fizeti ki. Azonban ha az utasnak több, egyenként 1000 Ft-ot meg nem haladó követelése van, a vasúttársaság kifizeti, amint az összegük meghaladja az 1000 Ft-ot. 

Vonatkésés esetén az utas kérésére az érkezési állomás ügyeletes alkalmazottja vagy a késett vonat jegyvizsgálója igazolja a késés tényét és időtartamát. Az átalány-kártérítésre vonatkozó igényt az utas a vasúti társaság bármely szervezeti egységénél bejelentheti, a vasúti társaság szervezeti egységei az igényt az elbírálására jogosult szervezeti egységhez továbbítják.

Ha természeti csapás miatt késik a vonat

A FEOSZ közleménye szerint nem jár kártérítés akkor, ha a késést a vasúti üzemmel össze nem függő rendkívüli körülmények – például szélsőséges időjárási körülmények, jelentős természeti katasztrófák, így például árvíz vagy súlyos népegészségügyi válsághelyzetek – idéztek elő, 

amelyeket a vállalkozó vasúti társaság az adott körülmények között elvárható gondosság ellenére sem kerülhetett el, és amelyek következményeit nem háríthatta el.

Nem minősül azonban elháríthatatlan körülménynek a vasúti dolgozók sztrájkja, ilyenkor tehát nem mentesül a vállalkozás a kártérítés fizetése alól.

Így kell benyújtani a kártérítési igényt

Az átalány-kártérítés igénylésénél különbséget kell tenni a között, hogy pénztárban vagy jegyautomatából vettük a jegyünket, és aközött, ha elektronikus úton vásároltuk. Az állomás pénztárában az utazás napjától számított 14 napon belül teljesítik a kifizetéseket, ezt követően az átalány-kártérítési igényt a MÁV Ügyfélszolgálathoz kell benyújtani elektronikusan.

Elektronikus jegyvásárlás esetén – tehát ha a MÁV honlapján, vagy applikáción át rendelünk jegyet – a kártérítés kifizetése csak központilag lehetséges. Az igényt benyújthatjuk ettől függetlenül az állomás pénztárában is igénybejelentő lap kitöltésével, ugyanakkor elektronikus úton is kezdeményezhetjük a kifizetést az eszrevetel@mav-start.hu e-mail címen vagy a www.mavcsoport.hu honlapon található online felületen. 

Elektronikus igény esetén a vonatjegyet is csatolni kell, megadva a vásárló nevét, a vásárlás idejét, és ha késési igazolást is kértünk az állomáson, akkor azt is

– áll a közleményben.

A MÁV Ügyfélszolgálatának internetes felülete - a kártérítési igényt elektronikusan is be lehet nyújtani, illetve számos esetben így célszerű
Fotó: MÁV / www.mavcsoport.hu

Amennyiben bérletünk van, az átalány-kártérítés alapja az ugyanazon viszonylatra érvényes teljesárú egy útra szóló menetjegy ára, tanuló bérlet esetén az ugyanazon viszonylatra érvényes 90 százalékos mérséklésű egy útra érvényes menetjegy ára. Belföldi forgalomban a területi érvényességű bérlettel (Országbérlet és Vármegyebérlet) történő utazás esetén az átalány-kártérítés alapja a bérlet árának a bérlet érvényességi időszakában az egy napra eső rész fele. Ezekben az esetekben a bejelentés ugyanúgy történik, mint egy jegy vásárlása esetén. 

A járat kimaradása esetén lemondhatunk az utazásunkról, és amennyiben jegyünkkel nem veszünk igénybe másik, akár későbbi járatot, akár vonatpótló buszt, a vasúttársaság kezelési költség nélkül köteles visszatéríteni menetjegyünket, és ezen kötelezettsége alól például az árvízi helyzet sem mentesíti

 – hívja fel a figyelmet a FEOSZ.

A szövetség információi szerint a késéssel érintett utasok minimális hányada él csak az általány-kártérítéssel.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!