A Lidl minden saját boltját érintő változást jelentett be

Vágólapra másolva!
A Lidl összes, a 2023-as üzleti év végéig megnyitott saját tulajdonú üzlete EDGE zöld épület minősítéssel rendelkezik - tudatta közleményében a vállalat.
Vágólapra másolva!

Az idén 20 éves Lidl Magyarország felelős vállalatként elkötelezett saját működésének környezeti hatásainak csökkentésében. 

Az infrastruktúra, az épületek és működési folyamatok felelős kialakítása, a munkavállalók tudatosságának növelése olyan tényezők, amelyekre közvetlen befolyással van a vállalat, ezáltal hozzájárulhat a környezettudatosabb működés kialakításához

– áll a cég Origóhoz eljuttatott közleményében.

Elektronikus polccímkéket vezet be a brit Lidl
Képünk illusztráció
Fotó: Damian Lugowski / Shutterstock

A diszkontlánc energiahatékonysági célkitűzések mentén törekszik a minél fenntarthatóbb energiafelhasználásra. Ezenfelül azt is célul tűzte ki a Lidl, hogy a saját portfóliójába tartozó ingatlanoknál folyamatosan bővíti a fenntartható tanúsítással rendelkező áruházak számát, 

ennek érdekében 2023-ban elindította a saját tulajdonú üzletek EDGE-minősítését.

„Célunk, hogy a fenntarthatóbb működésben is élen járjunk. Tavaly indítottuk el saját tulajdonú üzleteink zöld épület minősítését, ezért is különösen nagy büszkeség számunkra, hogy máris elmondhatjuk, hogy a 2023-as üzleti év végéig megnyitott áruházak tekintetében már minden saját Lidl üzlet rendelkezik EDGE minősítéssel. Sőt, közülük 31 áruház az EDGE ADVANCE minősítést tudhatja magáénak” – nyilatkozta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

A Lidl több mint 200 üzletet működtet Magyarországon, ezek egy része saját tulajdonú ingatlanban üzemel.

Mi az EDGE minősítési rendszer?

Az EDGE minősítési rendszer szerint egy épületnek legalább 20 százalékkal kevesebb energiát, vizet és az anyagokban megtestesülő energiát, az EDGE ADVANCED minősítéshez pedig minimum 40 százalékkal kevesebb energiát kell felhasználnia, mint egy hagyományos épületnek.

Az energiahatékonyság érdekében a vállalat kiemelt figyelmet fordít az energiafelhasználásának legnagyobb részét képező villamosenergia-fogyasztásra, illetve az üzletek energiafogyasztásának menedzsmentjére is. Többek között az újonnan nyíló áruházaiban már gáz nélküli fűtésrendszert épít be, valamint a meglévő üzleteknél is igyekszik a korszerű hűtő-fűtő berendezésekre való átállásra. 

Az ingatlanok mindegyike 2016 óta ISO 50001 energiagazdálkodási rendszerrel működik, amelyet a DEKRA Certification GmbH független tanúsító szerve vizsgál felül évente. 

Továbbá a központi irodaházban, a logisztikai központok raktártereiben és a teljes üzlethálózatban LED világítási rendszer működik. Az energiával kapcsolatos tudatosság növelése érdekében a munkavállalóikat is képzésekben részesíti – áll közleményükben.

Mint arról az Origo beszámolt, a Lidl már két éve jelentős eredményt ért el a fenntarthatóságban: 2022 január 1-jétől teljes üzlethálózatában, logisztikai központjaiban és irodaházában 100 százalékban megújuló erőforrásból származó áramot használ.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!