A Nébih tájékoztatása szerint a frissített dokumentum többek között a tojással, a margarinnal, a kolbásszal és a kávéitallal, pontosabban az azokra vonatkozó tudnivalókkal bővült.
Mint írják, előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni.
Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tárolták, valamint kibontás után megfelelőnek ítélik szín, szag, állag és íz alapján is, abban az esetben akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is meg lehet enni.
Az, hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet, és feltételei vannak.
Ebben ad iránymutatást a Maradék nélkül program frissített lejárati útmutatója, amelyben mostantól
A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni ajánlott felhasználási ideje is. A gyűjteményben most már külön bontva szerepelnek azok az információk, hogy az emlősállatokból készült termékek a lejárati időt követő legfeljebb 6 hónapig, a fagyasztott hal, a baromfi, a zöldségek és a gyümölcsök pedig legfeljebb 3 hónapig fogyaszthatók.
Lényeges, hogy mint az útmutatóban látni, az egyes termékek minőségmegőrzési idő utáni fogyasztása bizonyos feltételek fennállásával lehetséges. Például a termékek szagát, ízét, állagát ellenőrizni kell, és amennyiben azokkal nincs probléma, akkor lehet megenni. Ezeket a feltételeket részletesen tartalmazza a kibővült útmutató.
Például a tojás akár 2 héttel minőségmegőrzési ideje után is fogyasztható, de mint az útmutató írja, kizárólag a mosatlan, hűtőszekrényben tárolt! A lejárt tojást egyesével feltörve, külön edényben ellenőrizni kell. Elváltozás esetén (megszokottól eltérő szag, szín, állag) ki kell dobni azokat. A lejárt tojásokat csakis alapos hőkezelést igénylő ételekhez szabad felhasználni.
Lépések a lejárati útmutató helyes használatához:
Az élelmiszerpazarlás globális probléma, mely évente több milliárd tonna élelmiszer-hulladékot jelent. Az élelmiszerpazarlás visszaszorításának egyik eszköze lehet, hogy a minőségmegőrzési idő utáni élelmiszer, amennyiben alkalmas a fogyasztásra, nem kerül a szemétbe. Magyarországon évente az élelmiszerpazarlás 380 milliárd veszteséget okoz a magyar háztartásoknak, azaz fejenként 40 ezer forintot.