Óriási bejelentést tett a Mol

Vágólapra másolva!
Azerbajdzsáni földgázkészletek kitermelésére vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat kötött a MOL-csoport vegyesvállalati partnereivel.
Vágólapra másolva!

A MOL-csoport azerbajdzsáni földgázkészletek kitermelésére vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat kötött vegyesvállalati partnereivel. A SOCAR és a BP – amely a projekt operátora – után 

a MOL-csoport a harmadik legnagyobb tulajdonos az óriási azerbajdzsáni Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG) mezőben, ahol a kőolajtermelő rétegek alatt és felett gázrétegeket azonosítottak.

Az azeri ACG mező jelentőségéről a magyarországi kőolajellátás szempontjából az Origón ebben a cikkben olvashat.

A vállalatcsoport közleményéből kiderül, hogy a kereskedelmi megállapodások kiegészítik az ACG termelésmegosztásra vonatkozó már meglévő szerződését (PSA), lehetővé téve a partnerek számára az ACG-mező gázkészleteinek feltárását, felmérését, fejlesztését és kitermelését. 

Az ACG-ben lévő gázkészletek jelentősnek mutatkoznak, mennyiségük elérheti az akár 4 ezer milliárd köblábot (kb. 112 milliárd köbméter).

Az első termelő kút fúrása már elkezdődött a West Chirag platformról, az gáztermelés megkezdése pedig 2025-re várható. A kút szerepe fontos, mivel a kitermelés révén lehetővé teszi a gázkészletek felmérését, ami segítséget jelent a jövőbeni fejlesztési tervekhez.

azerbajdzsán, baku, ipari terület, illusztráció
Naplemente Baku ipari városrésze mögött (illusztráció)
Fotó: Unsplash / Orkhan Farmanli

Az ünnepélyes aláírásra Bakuban került sor az 1994-ben aláírt ACG megállapodás (ACG PSA) 30. évfordulóján.

Emellett Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója és Rovshan Najaf, a SOCAR elnöke szándéknyilatkozatot írt alá Bakuban, amelynek célja további, szénhidrogén-kutatásra vonatkozó együttműködési lehetőségek feltárása a Shamakhi-Gobustan régióban. A megállapodás értelmében a MOL-csoport szándékát fejezte ki, hogy tapasztalatai, technikai és kereskedelmi ismeretei, valamint anyagi forrásai révén hozzájárul Azerbajdzsán szénhidrogén-kitermelésének további fejlesztéséhez.

„A mai nap fontos mérföldkő a MOL-csoport számára: az olajmezők több éves fejlesztése és kitermelése után kiterjesztjük tevékenységünket Azerbajdzsánban a földgázkészletek kitermelésére, ami a SOCAR-ral és a többi ACG-partnerrel való kiváló együttműködésnek köszönhető” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

A MOL-csoport 2020-ban jelent meg Azerbajdzsánban, ahol 9,57 százalékos érdekeltséget szerzett az Azeri-Chirag-Gunashli (“ACG”) mezőben – amely a világ egyik legnagyobb olajmezője – és 8,9 százalékos  érdekeltséget a Baku-Tbilisi-Ceyhan (“BTC”) csővezetékben, amely Ceyhan Földközi-tengeri kikötőjébe szállítja a nyersolajat. Ez a részesedés a MOL-csoport 2023-as teljes termelésének 15 százalékát és az összes szénhidrogén-készletének 25 százalékát teszi ki, a BTC vezeték pedig fontos szerepet játszik a MOL-csoport kelet-közép-európai finomítóinak, köztük a Slovnaft pozsonyi, valamint az INA rijekai finomítójának ellátásában.

A vállalatcsoport közleményében kiemeli: az azeri érdekeltség rugalmasságot biztosít a MOL számára abban, hogy döntsön arról, harmadik félnek értékesíti-e az ACG-ben kitermelt kőolaj-részesedését Ceyhan kikötőjében, vagy a MOL-csoporton belül 

a kelet-közép-európai régióban felhasználva járuljon hozzá Európa energiaellátás-biztonságához és növelje a vállalat kőolaj-beszerzésének rugalmasságát.

A MOL nyolc évtizedes rezervoár-menedzsment, felszín alatti és termelésoptimalizációs szakértelmével kisebbségi tulajdonosként is aktívan hozzájárul az ACG fejlesztéséhez.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!