Megjelent az MVM Csoport első félévi beszámolója

Vágólapra másolva!
Megjelent az MVM Csoport 2024. első féléves beszámolója. A vállalat értékelése szerint zöld fejlesztések, stabil finanszírozás és energiafüggetlenség növelése jellemezte működésüket az év első hat hónapjában.
Vágólapra másolva!

Az MVM Csoport közzétette 2024. I. féléves konszolidált pénzügyi jelentését. Az MVM Csoport árbevétele az alacsonyabb energiaárak következtében 2156 milliárd forintot ért el, 222 milliárd forintos adózott eredmény mellett. A 2024. I. félévet a geopolitikai kihívások ellenére viszonylag stabil piaci és makrogazdasági környezet jellemezte. A földgáz- és a villamos energia árak, valamint az infláció jelentősen csökkent az előző év azonos időszakához képest, mely következtében az árbevétel mérséklődött. A szokásosnál enyhébb tél és a gazdasági környezet alakulása miatt a földgázfogyasztás a hazai és az MVM Csoport nemzetközi tevékenységei között kiemelt szerepet játszó cseh kiskereskedelmi piacon is csökkent.

MVM székház, mvmszékház
Az MVM székháza Budapesten, a Szentendrei úton
Fotó: Branstetter Sándor / MTI

Zavartalan volt az ország energiaellátása

A jelentésről kiadott vállalati közlemény kitér rá, hogy a tág földrajzi régióban zajló geopolitikai konfliktusok ellenére 

a cégcsoport folyamatosan biztosította az ország zavartalan energiaellátását.

Az MVM Csoport által megtermelt villamos energia mintegy 85 százaléka tiszta széndioxid-semleges energiaforrásból származott. A zöld átálláshoz kapcsolódó termelési kapacitásbővítésen felül folyamatos a fejlesztés az átviteli és az elosztóhálózatokban, melyek az idei év első félévben is rekordokat döntő, és továbbra is dinamikusan fejlődő megújuló energia termelési kapacitások miatt elengedhetetlenek.

Folytatódik a megújuló termelési portfólió bővítése

A stratégiai célokkal összhangban 2024-ben is folytatódik a megújuló termelési portfolió bővítése. Az MVM Csoport megvásárolta a Tázlár határában lévő, 63 MW beépített teljesítményű napelemes erőművet, emellett további 249 MW beépített teljesítményű naperőmű bővülés történik a II. félévben.

A magyar gazdaság energiafüggőségének csökkentését támogatva folytatódtak a hazai földgázkitermelés növelését szolgáló beruházások, továbbá folyamatos az út- és forrásalternatívák, köztük új LNG beszerzési lehetőségek keresése

A beszerzési források jövőbeli diverzifikációját szolgálhatja az MVM Csoport történetének legnagyobb akvizíciója az azerbajdzsáni Shah Deniz tengeri földgázmezőben történő részesedésszerzésről aláírt megállapodás.

A cégcsoport továbbra is kiemelt figyelmet fordít stabil és konzervatív pénzügyi gazdálkodásra, melyet az S&P és Fitch hitelminősítő ügynökségek az MVM-re vonatkozó befektetési kategóriájú hitelminősítés 2024-ben történt megerősítésével ismertek el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!