Nem vitte ki a leveleket egy postás, több ezret dobott a kukába

Vágólapra másolva!
A Japán Posta egyik diák postása mintegy 2.800 rá bízott küldeménytől szabadult meg a nyáron, teljesen szabálytalanul. Azt mondta, egyszerűen képtelen volt kivinni a leveleket.
Vágólapra másolva!

Különös dologról számolt a Japán Posta egyik postahivatala Oszaka városában. A Japan Today ír arról, hogy a postahivatal szerint az egyik fiatal dolgozójuk nagyjából 2.800 postai küldeménnyel lényegében minden szabályt megkerülve járt el: egy részüket nem kézbesítette, egy másik részüket egyszerűen kidobta. 

A nem éppen felelősségteljes viselkedést mutató postai alkalmazott úgy bukott le, hogy egy, a postahivatal közelében lakó ember július 31-én bejelentést tett egy köteg kézbesítetlen küldeményről, melyet két ház közé ékelt valaki. Kiderült az is, hogy a késő kamaszkori éveiben járó kézbesítő nem csak célirányosan dobott ki kézbesítetlen küldeményeket. Körzetében lényegében válogatás nélkül hagyott el mindent: képeslapokat, leveleket és más, postán feladott küldeményeket.

Miután a postahivatal beazonosította, hogy melyik postás nem kézbesítette a küldeményeket, kérdőre vonta a férfit. A postás meglepő magyarázatot adott tettére a Sankei Shimbun lapnak: azt mondta, 

képtelen volt valamennyi rá bízott küldeményt kézbesíteni.

A rendőrség közlése szerint tettéért akár igen súlyos következményekkel is szembe kell néznie, mert a japán postatörvény megsértése miatt emelnek ellene vádat.

A Japán Posta közleményben kért elnézést mind a küldemények feladóitól, mind a címzettektől. Egyúttal ígéretet tette arra, hogy intézkedéseket dolgoznak ki a hasonló esetek megelőzésére, és munkavállalóikat szigorúbban fogják felkészíteni.

Egy klasszikus utcai levélgyűjtő a japán Kawagoe városában, japan post
Egy klasszikus utcai levélgyűjtő a japán Kawagoe városában
Fotó: Unsplash /  Yuika Takamura 

Nem tűnnek el a postai szolgáltatások

Bár az internet globális növekedésével egyesek a hagyományos postai szolgáltatások leépülését, majd eltűnését jósolták, a posta teljesítménye valójában növekvő tendenciát mutat globálisan. A hagyományos levélküldemények száma a legtöbb országban valóban visszaesett – ezeken túl persze rengeteg hivatalos küldemény, irat kerül postára –, de a csomag- és házhoz szállítási szolgáltatások iránti igény növeli a forgalmat. 

A postai szolgáltatások globális piacának nagysága 200 milliárd dollár volt 2023-ban.

 A növekedési ütem alapján 2025-ben már 205,7 milliárd dollárra nő a mérete, amit 2030-ra 214 milliárd dollárra bővülés követ majd.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!