Vágólapra másolva!
A reggeli hideg és a napközbeni felmelegedés miatt gyakran nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt az öltözködésünkben a kényelem és praktikum között. Így fontos hogy a réteges öltözködés segítségével minden időjárási viszonyhoz tudjunk igazodni. Érdemes támogatnunk az immunrendszerünket és felkészülnünk a folyamatosan váltakozó frontokra is. A témáról dr. Pintér Ferenc meteogyógyászt, a Meteo Klinika igazgatóját és Megla Rózsát a Navona Fashion divattervezőjét kérdeztük
Vágólapra másolva!

Egy meteogyógyász az Origónak elmondta, hogy a váltakozó frontok és a hőmérséklet hullámzása próbára fogja tenni az emberek immunrendszerét, éppen ezért szokták felhívni a réteges öltözködés fontosságára a figyelmet. A most érkező hidegfront a csapadékokkal és megerősödő szelekkel már kifejezetten kedvezőtlenül fognak hatni, megterheli az időjárásra érzékeny emberek szervezetét és egyre gyakoribbak lesznek a felsőlégúti megbetegedések is.

réteges öltözködés
Nagyon fontos a réteges öltözködés ebben a változékony őszi időben.
Fotó: unplash

 

A hullámzó időjárás hatására sokaknál jelentkezhet vérnyomás ingadozása, a hidegfront pedig görcsös panaszokat okozhat, illetve sokkal fáradékonyabbak vagyunk, ilyenkor sok embernek romlik a hangulata.

 - mondta dr. Pintér Ferenc.

A frontok elleni küzdelemmel kapcsolatban az a javaslata, hogy figyeljünk oda az étkezésre, és csökkentsük a stresszforrásokat, így tudjuk a frontok a szervezetünkre gyakorolt negatív hatásait csökkenteni.
 

Ez a hullámvasút alkalmazkodásra kényszeríti a szervezetet, amit nagyon sok embernek a szervezete rosszul bír, és ezt megkönnyíthetjük, hogyha egyéb módon nem terheljük a szervezetünket, és ez természetesen a stresszterhelésre, mentális terhelésekre is vonatkozik.

 – mondta a meteogyógyász.

Kifejtette, hogy a betegségek elkerülése érdekében fontos feladatunk feltölteni a vitaminkészleteinket, sokat a napon lenni és odafigyelni az öltözködésünkre, hogy az réteges legyen. Az elkövetkezendő hetekben napi hőingadozás akár 10-15 fok is lehet, a hűvös reggelek és melegebb nappalok miatt fontos, hogy könnyen kombinálható ruhadarabokat válasszunk, hogy komfortosan érezzük magunkat.

A réteges öltözködés népszerű alapdarabjai

Megla Rózsa, a Navona Fashion divattervezője is a réteges öltözködést javasolja a szezonra, mindenkinek az életstílusához passzoló ruhadarabokkal. Azoknak, akik az elegánsabb megjelenést preferálják, jó ha van a ruhatárukban egy blézer és a még mindig nagyon népszerű ingruha, amivel még izgalmasabbá lehet tenni az öltözékünket. Ez a ruhadarab azért is előnyös, mert a melegebb időben hordhatjuk ruhaként, de ha alá felveszünk egy másik réteget akkor egy komplett ruhát kreálhatunk. A könnyedebb, hétköznapibb öltözék kedvelőinek érdemes idén beszerezni blúzokat és a pulóvereket. 

Kabátválasztáskor még mindig divatos választás a ballonkabát, majd a hidegebb idő beköszöntével a gyapjúkabátok, a hétköznapibb öltözethez pedig remekül passzolnak a kicsit pufibb jellegű kabátok különböző hosszban.

Kérdeztük a divatos cipő választásról is, a divattervező személyes kedvence a 70-es évek harisnya csizmája, ami szerinte mindenkinek jól áll, hiszen gyönyörű nőies és elegáns öltözetet tud adni a viselőjének. 

Ami a táskaválasztást illeti, rendkívül stílusosnak tartja, ha a ruhánk színe illik a táskánk színéhez, illetve úgy látja idén népszerűek azok a stílusú táskák, amik újítóan hatnak és korábban nem láttuk őket. 

Az őszi alapdarabok jól kiegészítik a ruhatárunkat.
Fotó: unsplash
  • Anyagválasztás

Felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos törekedni arra, hogy természetes anyagokat válasszunk.

A jól megválasztott alapanyagokkal tudjuk gyakorlatilag a hőérzetünket komfortosabbá tenni, mert ha nagyon sok nejlonszármazék van az alapanyagokban, nem levegőzik a bőr és ez diszkomfortérzetet ad nekünk.

 - mondta.

Természetes alapanyagú ruhákhoz javasolja a pamut, viszkóz, selyem és a gyapjú anyagokat. 

  • Idei ősz szín és minta trendjei

Az idei ősz legnépszerűbb színei a zöldárnyalatok; a pisztáciazöldtől egészen a méregzöldig, de ahogy a divattervező látja, az idei év slágere a pisztáciazöld lesz.

Felkapott színek még az ősz levélárnyalatai, illetve a kék és a lila árnyalatai, a fehér azon belül is a gyöngyházfehér, és természetesen a klasszikus fekete-fehér-szürke színkombinációk. 

Ami még egy nagyon különleges és izgalmas, az nem feltétlenül a színekhez tartozik, de a színek is a része, mert a fekete-fehér-szürke kombinációkat fantasztikusan fel tudják dobni a gyöngyök.

- mondta a divattervező. 

Visszatérő mintázat még a divatban, mondhatjuk már örök klasszikusnak is, az állatmintás darabok.

Az őszi időjárás már a meteorológiai naptár szerint is elkezdődött, hiszen szeptember 22-én kezdődött a csillagászati ősz. 

Hogy feltöltsük a D-vitamin készleteinket, érdemes kihasználnunk a kellemes időjárást egy kis túrázásra, ezért összeállítottunk egy listát, miket vigyünk magunkkal az őszi időszakban, ha túrázni megyünk. 

Amint beszereztük a megfelelő ruházatot az őszi időszakra, akár biciklire is ülhetünk és körbebiciklizhetjük valamelyik tavunkat, erről szóló ajánlónkat itt találja. 
Ha már felkészültünk az ősz adta kihívásokra, akkor itt az idő, hogy megvalósítsunk egy őszi bakancslistát, ahol az ősz igazi hangulatát csempészhetjük be az életünkbe, mint például megtanulhatunk kötni, vagy készíthetünk őszi hangulatú vacsorát a barátainknak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!