Csődbe ment a Titanicot építő hajógyár tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Csődgondokság alá kerül az észak-írországi Harland and Wolff hajógyár, amely a világ egyik leghíresebb hajóját, a tragikus sorsú Titanicot is építette.
Vágólapra másolva!

A cég bejelentése szerint a csődvédelmi eljárás a vállalatcsoportot összefogó Harland and Wolff Group Holdings központját érinti, a cég négy gyára – a belfasti üzem, ahol az 1912-ben elsüllyedt Titanic is készült –, valamint az angliai és a két skóciai telep folytatja működését. A cégvezetés tájékoztatása szerint megalapozott az a várakozás, hogy a vállalatcsoport új tulajdonosi irányítás alatt működhet majd tovább. Az értékesítési eljárást a Rothschild & Co. pénzügyi szolgáltató végzi. 

Belfast városának látképét még mindig meghatározza a Sámson és Góliát névre keresztelt sárga ikerdaruk látványa, melyeket kifejezetten a hajóépítés kiszolgálására állítottak fel az 1970-es években. Az üzemek akkor élték fénykorukat, megrendeléseik és munkavállalóik száma is a csúcson volt.

image

A pénzintézet közölte, hogy máris számos potenciális befektető jelezte érdeklődését a Harland and Wolff részbeni vagy teljes felvásárlása iránt, és az első pályázati fordulót hamarosan kiírják. 

A hajógyártó üzemek holdingvállalata júliusban 200 millió font sürgősségi hitelgaranciát kért az akkori parlamenti választások után frissen hivatalba lépett munkáspárti kormánytól, amely azonban megtagadta a kérés teljesítését. 

A Guardian beszámolója szerint a cég idén júliusban közölt adatai szerint telephelyein összesen mintegy 1600 munkavállaló dolgozik. A csődgondokságról szóló hír részeként a vállalat most azt jelezte, hogy 50-60 alkalmazottól azonnal meg kell válnia, de ezek nem a hajóépítő műhelyekben dolgozók lesznek.

A Harland and Wolff öt éven belül másodszor kerül csődgondokság alá, de a 2019-ben lezajlott előző csődeljárás során sikerült megmenteni a céget.

A hajógyár leghíresebb gyártmánya, a Titanic – a legnagyobb mozgó tárgy, amelyet emberi kéz addig alkotott – első útján, 1912. április 15-re virradó éjjel jéghegynek ütközött a kanadai partoktól 640 kilométerre. 

Archív felvétel a Titanic építéséről a belfasti hajóműhelyben, The White Star liner 'Titanic' in course of construction at the Harland and Wolff shipyard in Belfast. (Photo by F J Mortimer/Hulton Archive/Getty Images)
Archív felvétel a Titanic építéséről a belfasti hajóműhelyben
Fotó: Getty Images/F. J. Mortimer

A New Yorkba tartó, csaknem 40 kilométeres sebességgel haladó, 52 ezer tonnás Titanic oldalán az ütközés 91 méter hosszú léket ütött, és a hajó néhány óra alatt elsüllyedt. A fedélzeten tartózkodó 2223 ember közül 1517-en haltak meg a katasztrófában.

Cikkünk kiemelt képe: a Titanic utolsó ismert fotója, amit Francis Browne készített 1912. április 11-én kora délután, miután a Titanic kifutott az írországi Queensland kikötőjéből

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!