Varga Mihály: Folyamatosak az egyeztetések a családi adókedvezmény megduplázásáról

vargamihaly, Varga Mihály
Varga Mihály pénzügyminiszter.
Fotó: Facebook
Vágólapra másolva!
3,5 százaléknál magasabb növekedést szeretnének 2025-ben, a megindult folyamatok jók - mondta kedden a pénzügyminiszter. Varga Mihály közölte, a reálbérek növekedése miatt a fogyasztás helyreállhat, és a lakáshitelek és a vállalkozói hitelek tovább bővülhetnek. Jövőre 3-3,5 százalék lehet az infláció - mondta a miniszter. Az Origo kérdésére Koncz Zsófia és Varga Mihály elmondta, hogy a gyermekek után járó adókedvezmények megduplázásáról folyamatosak az egyeztetések a költségvetési őszi benyújtása előtt.
Vágólapra másolva!

Szeptember 12-14-ig az uniós pénzügyminiszerek Budapesten találkoznak - jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter közölte, a magyar elnökséget a kezdetektől támadják, felmerült a bojkott ötlete. Az elmúlt években Magyarország minden tagországgal a kölcsönös tisztelet alapján tárgyalt. 

A konstruktív magyar hozzáállást egyesek nem fogadják el. 

Varga közölte, készen állnak a vendégek fogadására, a támadások nem értek el cél, mert minden uniós ország részt vesz a csúcson. Minden tagállam jegybankja küld tisztségviselőt - tette hozzá. Az IMF vezetője, az EBRD elnöke és többek között az OECD vezetője is részt vesz. Minden feltétel adott, hogy az Ecofin találkozó sikeres legyen. Minderre szükség is van, mert Európa súlyos versenyképességi problémákkal néz szembe - mondta Varga Mihály. 

A zöld átmenet, a demográfiai kérdések és az alacsony jövedelmű országok segítése lesznek az ECOFIN ülés főbb témái.

A zöld átmenetről azt mondta Varga, hogy a lakosság bevonására is szükség lesz. Magyarország ezen a területen sikeres, mert az államadósság 21 százaléka a lakosság kezében van már, míg 2010-ben csak 3 százalék volt ez az érték. A pénzügyminiszter a demográfiai kihívásokról azt mondta, a lakosság csökkenése sok negatív hatással jár. Cél az alacsony termékenységi ráta növelése, az aktivitási ráta és a munkatermelékenység bővítése - tette hozzá. Az alacsony jövedelmű országok támogatásáról azt mondta, hogy ezek az országok a migráció kibocsátó államai. A problémát ott kell orvosolni, ahol vannak, és nem idehozni kell. 

Nagyban segítik a családokat

Koncz Zsófia, a családokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az EU-s tagállamokkal közösen kell fellépni a demográfiai problémák megoldása érdekében. Szólt arról is, hogy az elmúlt években több családpolitikai intézkedéssel (babaváró, bölcsődék építése, ingyenes tankönyv, rezsivédelem) segítették az embereket. Újból igényelhető a bölcsődei támogatási díj szeptembertől, és október 1-től a speciális adózást választók is igénybe vehetik majd a CSOK Pluszt és a babavárót is - ismertette. Szeretnék megduplázni a családi adókedvezményt - tette hozzá.

Varga Mihály: Ez nem időszerű

Varga Mihály kérdésre elmondta, nem időszerű a jegybankelnöki posztról beszélni. A törvény alapján a miniszterelnök joga a jelölés, és a kormányszerkezeti kérdések is a miniszterelnök jogkörébe tartoznak - tette hozzá. 

Kérdésre elmondta, 3,5 százaléknál magasabb növekedést szeretnének 2025-ben, a megindult folyamatok jók. A reálbérek növekedése miatt a fogyasztás helyreállhat - tette hozzá. 

A lakáshitelek és a vállalkozói hitelek tovább bővülhetnek. 

Jövőre 3-3,5 százalék lehet az infláció - ismertette Varga Mihály. 

A költségvetési hiányt arányosnak tekintjük, és 4,5 százalékos hiány tartható - mondta egy másik kérdésre. A kormány május-júniusban hozott döntéseket, 650 milliárd forintnyi beruházást halasztottak el. Mi azt láttuk, hogy mindezek jelentősen javították a költségvetés helyzetét - tette hozzá. Az augusztusi 414 milliárdos hiány kedvezőbb volt, mint amit a PM várt. Nincs cash-flow problémája az országnak, és devizakötvényt sem fog kibocsátani az ország - mondta a miniszter. 

Készülnek az őszi költségvetési törvény benyújtására, és folyamatosan egyeztetnek, hogyan és milyen ütemben lehet végrehajtani a gyermekek után járó adókedvezmények duplázást - mondta az Origo kérdésére Koncz Zsófia és Varga Mihály. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!