Ennyi most a világ adóssága - felfoghatatlan összeg

Vágólapra másolva!
Új csúcsokat ostromol a világ adóssága: a közelmúltban megjelent összesítés szerint a tartozások összesítve elérik a 315 ezer milliárd dollárt. Cikkünkből megtudhatja, hogyan tevődik össze ez a felfoghatatlan összeg.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év utolsó három hónapja után, 2024 első negyedévében újra nőtt a világ adóssága. Az Institute of International Finance számításai szerint az adósságnövekedés 1,3 trillió (ezer milliárd) dollár volt, így 2024 első negyedévének végére a világ adóssága elérte a 315 trillió, azaz 315 ezer milliárd dollárt.

pénz, pénzeső, dollár, lottó
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2024 King Designz

Háromszor annyi, mint a GDP

315 ezer milliárd dollár – felfoghatatlan összeg, ami számjegyekkel kiírva így néz ki: 315.000.000.000.000. Az összesítés szerint ennyi a világ adóssága most, ami sok közgazdász és elemző számára azért aggasztó, mert nagyjából a háromszorosa a világ által 2024-ben megtermelt GDP-nek, ami a várakozások szerint 109,5 ezer milliárd dollár lesz. (További viszonyításként: a GDP összegéhez a világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok idén kb. 27 ezer milliárd dollárral járul hozzá, míg a második legnagyobb Kína kb. 20 ezer milliárd dollárt "dob bele.")

A világon jelenleg mintegy 8,1 milliárd ember él. Ha a globális adósságállományt főre lebontjuk, akkor a bolygó minden egyes lakosára, újszülöttől az aggastyánig, 39.000 dollár, azaz nagyjából 14 millió forint adósság jut.

Ilyen arányokat GDP és adósság viszonyában utoljára a napóleoni háborúk korában lehetett látni, és emlékeznünk kell arra is, hogy a történelem legköltségesebb háborúja, a II. világháború is komoly adósságspirált indított el a világban

– jelzik a kommentátorok, akik hozzáteszik, hogy a globális adósság egyelőre növekszik, még csak a stagnálás jeleit sem mutatja, nemhogy a csökkenését. Ahogy az Origo akkor megírta, 2022-ben némileg másképp volt: a koronavírus-járvány miatti visszaesés ellenszereként a világ kormányai annyi pénzzel támogatták a gazdaságot, hogy a gazdasági növekedés miatt némileg csökkent a világ adóssága.

A közgazdászok persze hosszú ideje foglalkoznak az adósság kérdéseivel, de a téma akkor került újból előtérbe, amikor a koronavírus-járvány idején az államoknak és a nemzetközi szervezeteknek jelentős ráfordításokkal kellett élénkíteniük a gazdaságot, és működésben tartani a pénzügyek világát. A globális adósság növekedésével ugyanakkor sokan ismét felteszik a kérdést, hogy valójában kinek vagy minek tartozik a világ.

Így tevődik össze a világ adóssága

A globális, immár 315 ezer milliárd dolláros adóssággal a világ nem tartozik "senkinek", legalábbis nyilvánvalóan semmiképp nem egy bizonyos konkrét szereplőnek, személynek vagy más entitásnak. Ez ugyanis nem "külső", hanem "belső" tartozás. Így bár egyszerűbb lenne és megkönnyebbülést jelentene arra gondolni, hogy ha senkinek nem "tartozunk" ezzel az összeggel, akár el is lehetne tekinteni a megfizetésétől, de ez az egyoldalú "adósságelengedés" nem járható út. Az elemzők által számított összeg ugyanis – némi leegyszerűsítéssel – belső tartozásokból tevődik össze a világban, mely tartozásokból a világ államai, az országokban élők háztartásai, a különféle gazdasági szektorok adósságai egyaránt kiveszik a részüket.

ATM a kanadai Toronto városában, illusztráció
ATM a kanadai Toronto városában
Fotó: Unsplash / PiggyBank

Magyarán: a világ adósságállományának is megvan a maga szerkezete, összetétele, és az elemzők ezt meglepően részletes adatsorokra tudják bontani, hogy a látott számokból következtetéseket tudjanak megfogalmazni. Ebben a cikkünkben csak néhány számot mutatunk meg arról, hogy milyen nagy "lábakból" tevődik össze az adósság – a Visual Capitalist oldalán látható infógrafika szektoronkénti, részletesebb bontást mutat.

Az alábbi táblázat rendezőelve az, hogy 

  • a háztartások, 
  • a nem pénzügyi vállalatok, 
  • a kormányzatok, illetve 
  • a pénzügyi szektor által felhalmozott adósságot 

a fejlett és a fejlődő országokra külön összesítve mutatja meg. Ebben az összesítésben tehát ezzel a négy nagy szektorral igyekeznek lefedni a teljes gazdaságot (a "nem pénzügyi vállalatok" címszó alá tartozik minden gyártóvállalat, nem pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cég, például a spanyolországi pékségek éppúgy, mint a dél-koreai hajógyártók). Eszerint így oszlik meg a világ által felhalmozott 315 ezer milliárd dollár adósság: 

/összegek: ezer mrd dollárban/HáztartásokNem pénzügyi vállalatokKormányzatPénzügyi szektorÖsszesen
Globálisan összesen59,194,191,4
 
70,4315,1
Fejlett országok piacai39,9
 
50,263,056,5209,7
Fejlődő országok piacai19,244,028,413,9105,4

Bár pusztán a táblázat számaira pillantva ez nem látható, de érdemes megemlíteni, hogy a fejlődő piacok (a felemelkedő országokhoz köthető gazdaságok) összesített, 105 ezer milliárd dolláros adóssága nem csak közel kétszer akkora, mint az egy évtizede kimutatott 55 ezer milliárd dollár.

A nem pénzügyi szektor vállalatai által felhalmozott 44 ezer milliárd dollár a teljes adósság 42 százaléka, ami arra utal, hogy a fejlődő-felzárkózó országokban a növekedés és a bővülés jelentős adósságterhet vállalva érhető el.

Bár a fejlett piacokon az adósság mértéke nagyobb, de éves viszonylatban annak növekedése csekély (0,2 – 1,9 százalék).

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!