Változások jöhetnek az Airbnb-nél: Budapesten lakhatási probléma alakult ki

Vágólapra másolva!
Egységesen elutasítja a rövid távú lakáskiadás teljes betiltását Budapesten huszonhat szakmai szervezet, amelyek közös álláspontot tettek közzé, miszerint az új engedélyek kiadására moratóriumot hirdetnének 2026 januárjáig. A terület szabályozásával viszont egyetértenek. Időközben megérkezett a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása is.
Vágólapra másolva!

Az új Fővárosi Közgyűlés megalakulásának apropóján tette közzé a rövid távú lakáskiadás teljes betiltásának elutasításáról szóló állásfoglalását 26 turisztikai szakmai szervezet.

A kormány számára több konkrét javaslatot is megfogalmaztak a turisztikai ágazat szereplői, akik állásfoglalásukat a Turizmus.com-hoz juttatták el a közzététel szándékával.

A szakmai szervezetek szerint 

a teljes tiltás jogi nonszensz és gazdaságilag irracionális, és káoszhoz vezethet, 

ha egyes kerületekben tilos, máshol engedélyezett. 

A főváros turizmusának szüksége van a sharing economy modellben működő szálláshelyekre, amelyek betiltása a vendéglátóhelyeik, az attrakcióit üzemeltető vállalkozások és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér számára is komoly veszteséget jelentene. 

Ugyanakkor respektálandó a helyiek érdeke és véleménye is, akik érthető módon tiltakoznak a túlturizmus egyelőre szórványosan felbukkanó jelei ellen - teszik hozzá.

A szakmai szervezeteknek a további szabályozásra vonatkozó javaslata szerint célszerű a jól működő átalányadózási formát megtartani, de a 2018 óta változatlan mértékű tételes átalányadó mértékének és számítási módjának felülvizsgálata indokolt.

Az Airbnb szabályozás felülvizsgálata csak Budapestet fogja érinteni 

A 26 turisztikai szervezet által megfogalmazott közlemény kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium friss közleményében leszögezi, hogy Budapesten lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és fiatal családosokat. Ezért a kormány az Airbnb-szabályozásának felülvizsgálatát – hozzájárulva a lakásvásárlással és lakásbérléssel kapcsolatos problémák kezeléséhez – elsődleges prioritásként lakhatási kérdésnek tekinti. Ebből kiindulva a Kormány csak Budapesten kívánja szigorítani az rövid távú lakáskiadás szabályozását. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a tervezett intézkedések a vidéki turisztikai célú rövidtávú lakáskiadókat nem érintik, a kialakítás alatt lévő új szabályozás semmilyen módon nem befolyásolja tevékenységüket. A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, a Kormány továbbra is együttműködik a szektor valamennyi szakmai szervezetével és elkötelezett az élénk szakmai párbeszéd fenntartása mellett.

Az airbnb-s lakáskiadás akkor került az érdeklődés homlokterébe, amikor a VI. kerületben tartott ügydöntő szavazás keretében a kerületi lakosok a rövidtávú lakáskiadás betiltása mellett döntöttek szeptemberben.

airbnb
Fotó: Shutterstock

Minden eddiginél szigorúbb szabályozás készül az Airbnb-k kapcsán

Az idén nyári idegenforgalmi szezon tapasztalatairól és az Airbnb-t érintő szabályozásról is tárgyalt szeptemberben a Turisztikai Tanácsadó Testület, amelyen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is részt vett. Nagy Márton azt mondta, hogy 

az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdéskör, a kormány eddig is ennek megfelelően vizsgálta a szabályozás átalakításának lehetőségeit, hiszen közel 26 ezer lakóegység hiányzik a magyar ingatlanpiacról.

Az Airbnb-k miatt csökkent a hosszú távra kiadott lakások száma, ennek következtében jelentősen növekedtek a bérleti díjak és az ingatlanárak is. A miniszter azt is mondta, hogy a kormánynak a családok lakhatási érdekeinek védelme az első, ezért dolgoznak a szabályozás átalakításán.

A magyar családok védelme érdekében minden eddiginél szigorúbb szabályozás kerül majd bevezetésre a rövid távú lakáskiadásra vonatkozóan.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!