Egy vagyont fizettek az amerikai alkotmány ritka példányáért

Vágólapra másolva!
Egy vagyont fizettek az Egyesült Államok alkotmányának egyik különleges példányáért, melyre alig két évvel ezelőtt bukkantak rá. Ez az egyetlen, magántulajdonú példány a dokumentumból.
Vágólapra másolva!

9 millió dollárért, azaz közel 3,4 milliárd forintért kelt el a Brunk Auctions szervezte árverésen az Egyesült Államok alkotmányának egyik ritka, nyomdai példánya. A különleges jelentőségű dokumentumot két éve találták meg egy kúrián, Észak-Karolina államban, egy korábbi rabszolgatartó ültetvény területén. A Hayes Farm nevű történelmi épületet jelenleg az állam kezeli, az alkotmány keletkezésének idején Samuel Johnston ültetvényes tulajdonában volt. Johnston az állam kormányzója volt 1787-től 1789-ig, és az elsők között kapott abból egy példányt 1787-es elfogadását követően.

A 237 éves dokumentum jelentőségét mutatja, hogy bár az alkotmány eredeti példányából mintegy 100 másolat készült, ennek csak egy részét írta alá Charles Thomson, a Kontinentális Kongresszus titkára. Ez a fórum volt az, amelynek küldöttei 1776-ban elfogadták és kimondták a 13 amerikai gyarmat Brit Birodalomtól való függetlenségi igényét. A most eladott példány egyike annak a jelenleg ismert nyolc példánynak, amelyen szerepel Thomson aláírása, és az egyetlen olyan, amely magántulajdonban van.

Az aukciósház által közzétett felvétel a most eladott példányról:

image

Az aukciósház árverést vezető képviselője, Andrew Brunk elmondta: a licitálás meglehetősen gyors tempójú volt, kevesebb mint nyolc percig tartott. Főként telefonon zajlott, a licitálók jórészt teljes ismeretlensége mellett. A licitlépcső általában 50 ezer dollár volt, a kínálati ár meredeken kúszott felfelé 8,5 millió dollárig. 

Ez egy lélektani határ lehetett sok licitálónál, mert ennek elérésekor egy rövid ideig nem érkezett újabb tét, ám leütés előtt megérkezett a győztes, 9 millió dolláros ajánlat

idézte fel az árverés vezetője.

A győztes licit is telefonon érkezett, a licitáló személyazonossága egyelőre nem ismert.

Az Egyesült Államok alkotmányának példányai ritkán forognak árverésen, ám ha igen, akkor mindig vagyonokat adnak azokért. 2021-ben a Sotheby’s aukciósház szervezett árverést a dokumentum 14 fenn maradt példányának egyikére. A másolat 43,2 millió dollárért kelt el, a vevő Ken Griffin, a Citadel nevű fedezeti alap mögött álló üzletember volt. Griffin az akkori árverésen egy kriptodevizákkal kereskedő üzleti kör ajánlatát licitálta túl, és szerezte meg az értékes dokumentumot.

Cikkünk címlapi képén illusztrációs céllal az amerikai alkotmány első oldala a Sotheby's 2021-es árverésre küldött példányából.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!