Hihetetlen hiba miatt hív vissza rengeteg üdítőt a Coca-Cola

Vágólapra másolva!
Rosszul címkézett üdítőitalokat rendel vissza a Coca-Cola az Egyesült Államokban. A palackokon a "zero sugar", azaz a "cukor nélküli" megjelölés szerepel, ám mintegy 13 ezer alumíniumdobozos üdítő tele van cukorral. Fogyasztásuk ezért különösen kockázatos a vércukorproblémákkal élőknek.
Vágólapra másolva!

13 153 karton, egyenként 12 alumínium dobozt tartalmazó, Minute Maid márkájú, Zero Sugar Lemonade termékváltozatú üdítőitalt rendel vissza az üdítőipari óriáscég, a Coca-Cola - írja a USA Today a a szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) közlése alapján. A visszahívásra azért kerül sor, mert a csomagoláson olvasható információk tévesek. A 0,33 literes kiszerelésű palackok ugyanis az üdítő nem cukormentes, hanem hagyományos, cukros változatát tartalmazzák.

A limonádé két változata között nagy különbség van a tápanyagaikat tekintve. A cukormentes változat cukrot egyáltalán nem tartalmaz, szénhidrátból pedig csak 2 grammot, és összesen 5 kalóriát, addig a hagyományos változatban 150 kalória, 42 gramm szénhidrát és 40 gramm cukor található az InstaCart információi szerint. 

A téves címkével forgalomba került üdítőital fogyasztása így különösen azok számára lehet kockázatos, akik cukorbetegek.

A lap megemlíti, hogy a Coca-Cola tévesen címkézett termékek miatt szeptemberben már önkéntes visszahívást jelentett be olyan termékekre, melyek gyáraikból Indiana, Kentucky és Ohio államok üzleteibe kerültek. Csakhogy az FDA szerint a visszahívást nem kísérte sajtóközlemény, így arról széles körben nem is értesülhetett a nyilvánosság.

Mindenesetre a cég most azt állítja, hogy az a visszahívás lezárult, miután nem maradt érintett termék forgalomban.

image

A cukortartalmú, de cukormentesnek címkézett üdítők csomagolásán az "FEB1725CNA" illetve az "FEB1725CNB" jeltzés látható mind a karton gyűjtőcsomagoláson, a palackok tetején.

A Daily Mail kitér rá, hogy az FDA azt tanácsolja a vásárlóknak, dobják ki az érintett üdítőket vagy vigyék vissza a vásárlás helyére, ahol visszakapják annak vételárát.

A szövetségi hatóság a visszahívást II. fokozatúként osztályozta, ami azt jelenti, hogy egészségügyi kockázatot jelenthet a diabétesszel élőknek.

Miként arról az Origo beszámolt, a napokban egy még nagyobb volumenű visszahívást jelentettek be  az országban húsipari termékekre, több száz különböző terméket kell visszarendelni az Egyesült Államokban. A liszterózis még az egészséges emberekre is igen veszélyessé válhat, de alapbetegséggel élőknél illetve várandósoknál különösen nagy kockázatot jelent. Csak az Egyesült Államokban mintegy 1600 ember betegszik meg évente a Listeria miatt, ebből átlagosan 260-an belehalnak a betegségbe Listeria baktérium lehetséges jelenléte miatt.

Cikkünk címlapi képe illusztráció.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!