Ha ezeket betartja, sokkal alacsonyabb lehet a fűtésszámlája

Vágólapra másolva!
Az őszi-téli időszakban egyre magasabbra tudnak emelkedni a fűtésszámlák, így mutatunk néhány olyan ötletet, aminek a bevezetésével éves szinten sokat lehet spórolni.
Vágólapra másolva!

Az internet tele van számos tippel és praktikával, hogyan spórolhatunk a fűtésszámlánkon. Egy belsőépítész javaslata szerint nagyon sokat számít, hogyan helyezzük el a lakásban a bútorainkat, 

a nem optimális elrendezés ugyanis ronthatja a fűtési hatékonyságot, ami megnövekedett energiafogyasztáshoz és ezáltal magasabb számlákhoz vezethet. 

Érdemes végigmenni a lakáson és megnézni, van-e bármilyen bútordarab ami a radiátor előtt van-e és ezzel akadályozza a hőáramlást. 

Ilyen bútorok lehetnek a kanapé, ágy, székek, függöny, bármi amit a radiátor előtt van, ezek mind a hőt veszik el. 

Ezért amelyik bútort csak tudjuk, érdemes kicsit hátrébb tolni a radiátortól, hogy biztosítsuk a meleg levegő szabad áramlását az egész térben. 

Amennyiben kisebb lakásban lakik és nem tudja teljesen eltolni a radiátor elől a bútorokat, akár csak pár centit módosítva is nagy változást érhet el.

A bútoraink nem csak hátráltathatják a hatékony fűtést, hanem jól elhelyezve segíthetik is, a nagyobb méretű bútorokat, mint például a könyvesszekrény, nagyobb méretű kanapék érdemes a külső falhoz helyezni, így azok is blokkolhatják a hideget. 

 

Joshua Houston ingatlanszakértő összegyűjtötte azokat a tanácsokat amivel melegebb otthont teremthet:

1. Függönyök 
A szakértő azt mondja a függönyök a kívülről érkező hideg szigetelésében is segíthetnek, így sokat számíthat, ha az esti órákban behúzzuk a sötétítő függönyeinket. 

2. Szőnyegek
A padló egy hűvös felületnek érződik az őszi-téli időszakban, de ha leteszünk pár szőnyeget, máris remek szigetelőrétegként működik és nekünk is javul a hőérzetünk. 

3. Szigetelések ellenőrzése
Érdemes megnézni a padlásteret, pincéket hogy az ottani szigetelés épségben van-e, amennyiben nem, annak bejavításával is spórolhatunk. 

4. Ajtók zárva tartása 
A háztartásokban a családtagok estefelé gyakran a nappaliban és a szobában vannak, így amelyik helyiségben ritkábban tartózkodunk, ott érdemes zárva tartani az ajtót és így kevesebb helyiség fűtését kell csak biztosítanunk. 

5. Egyéb felületek ellenőrzése
Érdemes végignézni és hőszigeteltté tetti az olyan felületeket a háztartásban, ahol a meleg levegő kiáramolhat, ilyen lehet az ajtó alatti rés, ablakok, macskaajtó.

Fotó: unplash

Szintén energiát spórolhatunk, ha a sütő helyett airfryerben sütjük meg az ételünket, illetve ha a már elkészült ételt megfelelően tároljuk. 

Korábban már írtunk spórolási tippeket, mint például, ha a repülőgéppel utazást más közlekedési eszközre váltjuk, vagy például arról hogy utazáskor a szállás költségeinek díját hogyan csökkentették turisták. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!