Még gazdagabb lett a világ leggazdagabb magyarja

Vágólapra másolva!
A világ leggazdagabb magyarja, Thomas Peterffy nevével fémjelzett diszkontbrókercég, az Interactive Brokers egy év alatt közel hétszázezer új ügyfelet szerzett magának. A cég bevétele és nyeresége ötödével nőtt a harmadik negyedévben, és a profit is szépen növekedett.
Vágólapra másolva!

A meggyőző forgalomnövekedés ellenére némileg csalódást keltő nyereségről számolt be a leggazdagabb magyar brókercége, az Interactive Brokers (IBKR), amelyhez továbbra is özönlenek az ügyfelek.

A nyolcvanéves Thomas Peterffy alapította és elnökölte diszkont befektetési szolgáltató a tavalyit 19 százalékkal túlszárnyaló, 1,365 milliárd dolláros árbevételt termelt a szeptember végén zárult negyedévben, amivel meghaladta az 1,337 milliárdos elemzői becslést is.

A megugró bevételekkel párhuzamosan a profit is szépen hízott, ezen a soron ugyancsak közel ötödével magasabb, 199 millió dolláros tételről adott számot.

Thomas Peterffy (Péterffy Tamás) a világ leggazdagabb magyar származású milliárdosa. Ahogy az Origo megírta, 2021-ben cége, az Interactive Brokers budapesti székhelyű leányvállalata tőzsdetagságot kapott a Budapesti Értéktőzsdén. Abban az évben az üzletembert Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta. A magyar származású üzletember korábban az Újpest labdarúgócsapata iránt is érdeklődött, és nem olyan régen még bankalapítást is tervezett.

A jutalékból származó bevételek 31 százalékkal ugrottak meg a tavalyihoz képest, 435 millió dollárt hozva az IBKR konyhájára a továbbra is dinamikusan bővülő ügyfélszámnak és a brókerház online platformján aktívan kereskedő kisbefektetőknek köszönhetően - írta meg a Világgazdaság.

Thomas Peterffy
Thomas Peterffy
Fotó: Getty Images via AFP

Az Interactive Brokers az elmúlt egy év során 689 ezer új felhasználót szerzett, ami 28 százalékos bővülés 2023 szeptemberének végéhez képest. A társaság ezzel már 3,12 millió ügyféllel büszkélkedhet. Ők összesen 541,5 milliárd dollárt fialtattak a diszkontbrókercégnél. A felhasználók napi átlagban 2,7 millió tranzakciót hajtottak végre az egy évvel korábbi 1,91 millióval szemben.

A Bloomberg Billionaire Index 46,3 milliárd dollárra taksálja Peterffy vagyonát, amivel a magyar származású üzletember a 29. leggazdagabb ember jelenleg a Földön.

Tavasszal arról számoltunk be arról, hogy az Interactive Venture Partners kezdeti 50 millió eurós befektetéssel elindította első kockázatitőke-alapját, az Interactive Venture Partners Fund LP-t, amely Közép-Kelet-Európában induló vállalkozásokba kíván fektetni. Az 50 millió eurós befektetést az alap számára Thomas Peterffy biztosította családi vagyonából. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!