Több ezer ember halálát okozzák évente a gáztűzhelyek Európában

Vágólapra másolva!
Szív- és tüdőproblémákhoz, a szervek betegségeihez vezető gázok szabadulnak fel a tűzhelyen való főzéskor, ez pedig komoly veszélyt jelent az emberekre nézve - állítja egy új tanulmány. A szerzők szerint évente 40 ezren halnak meg Európában és az Egyesült Királyságban a gáztűzhelyek miatt.
Vágólapra másolva!

Évente 40 ezer ember halálát okozzák a gáztűzhelyek Európában, ez annak az eredménye, hogy a gázüzemű berendezések a szívre és a tüdőre veszélyes, szennyező anyagokat bocsátnak ki. A kibocsátás ténye ismert volt korábban is, ám mértékével és jelentőségével eddig nem foglalkoztak kielégítően. Most viszont azt látni, hogy a gáztűzhelyek használata következtében évente kétszer annyian halnak meg, mint autó-balesetekben – áll abban a jelentésben, melynek alapját az EU országaiban valamint egy Egyesült Királyságban végzett vizsgálat képezi. 

gáztűzhely, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Rosta Tibor / MTI/Rosta Tibor

A tanulmány szerzői emellett azt is megállapították, hogy a gáztűzhelyek használata átlagosan közel két évvel rövidíti meg az ember élettartamát.

A probléma mértéke nagyobb, mint gondoltuk

– mondja Juana María Delgado-Saborit, a tanulmány vezető szerzője, a spanyolországi I. Jakab Egyetem környezet-egészségügyi kutatólaboratóriumát irányító szakértő.

Delgado-Saborit és munkatársai elemzései szerint évente 36.031 haláleset köthető az EU-ban a gáztűzhelyek használatához, míg az Egyesült Királyságban 3.928. További rossz hír az, hogy a kutatók közlése szerint becslésük igencsak óvatos, és könnyen lehet, hogy a valós számok ezeknél nagyobbak. Ennek oka, hogy elemzésükkor csak a nitrogén-dioxid egészségre gyakorolt ​​hatásait vették figyelembe,  más gázokat, például szén-monoxidot és benzol jelentkező hatásait figyelmen kívül hagyták.

Delgado-Saborit szerint 1978-ban már adatok voltak arról, hogy a nitrogén-dioxidhoz köthető szennyezés a sokszorosa a gázzal üzemelő főzőhelyeken az elektromos tűzhelyekéhez képest, de mostanáig nem tudták, mindez hány embert érint, hány ember halálával jár. 

A vezető szerző a Bloomberg Green-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy "közegészségügyi szempontból a gáztűzhelyek mérgezőnek" tekinthetők.

Az eredmények összhangban vannak egy májusi, egyesült államokbeli tanulmány eredményeivel, amik szerint a gáz- és propántűzhelyek évente 19 ezer felnőtt halálát okozzák.

A tanulmány készítői szerint a gáztűzhelyek emellett az EU-ban és a briteknél összesen több százezer gyerek asztmájáért lehetnek felelősek, de ennél pontosabb számokat nem tudtak közölni. Állításuk mindenesetre egybevág egy független kutatás eredményeivel: ezek szerint az Egyesült Államokban a gyerekkorban regisztrált asztmás esetek több mint 12 százaléka köthető a gáztűzhelyek használatához.

Ezek az adatok azért aggasztók, mert az EU-ban minden harmadik háztartásban gáztűzhelyen főznek a családok. Az Egyesült Királyságban az arány 54 százalék. 

– jegyzi meg a Guardian a tanulmányról beszámolva.

A komoly egészségügyi problémák mellett a lakossági gázfelhasználás egyúttal a klíma szempontjából kellemetlen kibocsátással is jár: az EU-ban a háztartásokhoz köthető az üvegházhatású gázok kibocsátásának 25 százaléka.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy hamarosan az EU-ban is betiltják majd új gáztűzhelyek üzembe helyezését, ahogy arról korábban egyes amerikai szövetségi államokban már döntés született

– jegyzi meg a Financial Times, bár a lap azt is hozzáteszi: konkrét ütemezés ehhez még nincs, és ha ilyen irányú döntés is születik, akkor óriási gazdasági érdekekkel kell majd szembehelyezni azt.

Az egészségre káros és a felmelegedést előmozdító főzés a világ más részein is probléma. Miként az Origo összeállításában bemutatta, máshol a nyílt lángon végzett főzés okoz komoly, mielőbbi megoldásra váró gondokat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!