Óriási üzletet kötött egy gyémántbányászcég drágakövek nélkül

Vágólapra másolva!
Eladta nyers gyémántok adásvételére létrehozott online gyémántkereskedelmi platformját a Lucara Diamonds, a jelentős gyémántkitermelő vállalat. A Clara eladásával 3 millió dollárt kerestek.
Vágólapra másolva!

A Lucara Diamond  3 millió dollár készpénzért és 10 millió dollár értékű részvénycsomag eladta a Clara nevű digitális piacteret. A Clarát eredetileg egy befektetői csoport alapította azzal a céllal, hogy megkönnyítse a gyémántbányász cégek kínálta nyers gyémántok és a lehetséges vevők egymásra találását. A vevő a HRA-csoport, a platform eredeti alapítója.

A megállapodás része, hogy a Lucara Diamond vállalta, hogy az általa kitermelt nyers gyémántok egy részét megjeleníti a Clarán elérhető kínálatban. A platformnak azért van jelentősége, mert 

korszerű technológiai megoldásokkal biztonságos felületet kínál az eladó gyémántokat kínálóknak, illetve a vevőknek egyaránt.

Emellett a platform szavatolja, hogy a kínálatban megjelenő gyémántok megbízható kitermelési forrásokból származnak. A felület alkalmazásával az adásvétel teljes folyamata áttekinthető, mindkét fél számára transzparens.

óriási gyémánt, lucara
A Lucara Diamond egyik legnagyobb, 1175 karátos nyers gyémántja
Fotó: Lucara Diamond

A Mining.com beszámolója szerint a Lucara az ügylet kapcsán jelezte, hogy a Clara kínálatában megjelennek majd a Karowe-bányájukból előkerülő gyémántok is. Miként az Origo bemutatta, a dél-afrikai Botswanában működő Karowe a világ egyik legjelentősebb gyémántbányája, ahonnan különösen magas karátértékű gyémántok kerülnek elő.

A kanadai Lucara Diamond annyira bízik a bányában, hogy tavaly év elején nekilátott a bánya föld alatti bővítésének, melynek költsége eléri az 500 millió dollárt. A tervek szerint a bővítés legalább 2040-ig meghosszabbítja majd a bánya élettartamát, és 4 milliárd dollárnyi többletbevételhez járul hozzá.

A világ egyik legjelentősebb gyémántbányájának termelése 2026-ban kaphat új lendületet a bővítésnek köszönhetően, a teljes föld alatti termelési kapacitást pedig 2026 második felében éri el.

A Karowe-bánya bővítésénél szélesebb érdeklődésre tartott számot az a hír, hogy a Clara gyémántértékesítési felületet most értékesítő társaság nemrég a világ második legnagyobb gyémántját találta meg a Botswanában. Miként megírtuk, a férfitenyér nagyságú drágakő 2.492 karátos, ennél csak egy nagyobb gyémántot ismerni jelenleg a világon.

A fantasztikus lelet megtalálása a vállalat szerint a 2017-ben bevezetett röntgentechnológiát dicséri.

Idén szeptember közepén a cég egy szintén jelentős drágakőnek számító, 1000 karátos követ talált a Karowe-bányában.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!