Rosszhírű városnegyed helyén született meg a főváros első lakótelepe - fotók

Vágólapra másolva!
Az Üllői út melletti területen húzódó rosszhírű, néhai Mária Valéria-telep helyén épült meg Budapest első lakótelepe, amivel megkezdődött a panelkorszak a fővárosban. A három metrómegállónyi hosszúságban elnyúló József Attila-lakótelep építése több mint hat évtizeddel ezelőtt indult meg, a korszakra jellemző nagyipari technológiák alkalmazásával.
Vágólapra másolva!

Az egykori Mária Valéria-telep helyén létesült József Attila-lakótelep építésekor az épületek felhúzása során olyan új technológiákat alkalmaztak, mint az előrefalazott, téglablokkos ház, vagy az előregyártott homlokzati panel. A 8000 lakos számára épülő övezetben emellett oktatási és szociális egységek, üzletek, kultúrházak is helyet kaptak.

József Attila-lakótelep
Nagy ütemben folyt a József Attila-lakótelep építése
Fotó: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény 

Nyomortelep helyén létesült a József Attila-lakótelep

Az Üllői út - Gyáli út - Ecseri út - Határ út által határolt terület története hosszú időre tekint vissza, hiszen az 1840-es években a Lóversenydűlő nevet viselte, mivel lófuttatásokat tartottak ott, majd volt katonai lőtér, az első világháború alatt pedig ideiglenes barakk-kórházakat építettek az Üllői út mentén, és ezt a kórháztábort Mária Valéria főhercegnőről nevezték el. 

A Tanácsköztársaság idején azután munkástelep lett, emellett egy viskókból és fabódékból álló nyomortelep is kialakult a területen.

A viskókat 1957-ben kezdték el bontani, ezzel egy időben pedig megkezdődött a modern József Attila-lakótelep építése, amely a főváros első nagy lakótelepe volt. 

Erre az 1956-os forradalom után az akut lakáshiány felszámolására indított, a gyors és gazdaságos építési megoldásokat előtérbe helyező nagy ütemű lakásépítési program keretében került sor. Ezzel beköszöntött Magyarországon a típustervek alapján épült házak és házblokkok korszaka, amelyhez a nagyipari technológiák biztosították a hátteret.

József Attila-lakótelep
1968 - a József Attila-lakótelep az Üllői út felé nézve 
Fotó: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény 

Itt épült fel az első paneles épület Budapesten

A József Attila-lakótelep építési munkálatainak megindulásakor még nem működtek házgyárak Magyarországon, ezért helyben, előre szerelt elemeket alkalmaztak. 

Ilyen, a helyszínen előregyártott nagyblokkokból épült fel itt az első paneles épület Budapesten. 

A munkálatok nagy ütemben indultak meg, amit bizonyít, hogy például az akkor felhúzott első négy toronyházat az eredetileg tervezettnél jóval rövidebb idő alatt, 14 hónap helyett 10 hónap alatt sikerült felépíteni.

A József Attila-lakótelep két ütemben

  • 1957 és 1967, 
  • valamint 1979-1981 között 

készült el.

A legutolsó fázisban bontották le az Üllői út mentén álló földszintes épületsorokat, köztük a Pöttyös utca sarkán található kis kápolnát, és az addig egységes építészeti stílust megtörve, tízemeletes épületeket húztak fel a helyükre.

József Attila-lakótelep
1972 - az Ifjúmunkás út és a Dési Huber utca közötti rész, háttérben a Kós Károly téri templom 
Fotó: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény 

Mintha építészeti múzeumban járnánk

A közlekedési infrastruktúra is követte a lakótelep terjeszkedését, hiszen 1980-tól már nem csak a Nagyvárad térig, hanem Kőbánya-Kispestig járt a 3-as metró.

A gondosan tervezett, a hely adottságait jól kihasználó József Attila-lakótelep napjainkban Budapest egyik legzöldebb lakókörzetének számít. 

Ha valaki végigsétál ezen a területen, egy kicsit úgy érezheti magát, mint egy igazi építészeti múzeumban, hiszen több évtizedet átfogóan, az 1950-es évektől kezdve egészen a panelépítés fénykoráig találhatunk itt különböző technológiákkal felhúzott épületeket.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!