Egészen elképesztő a legújabb kínai repülő autó

Vágólapra másolva!
A Chery immár az ötödök olyan kínai autógyártó, amely elektromos repülő autót fejlesztett ki. A helyből fel- és leszállni képes futurisztikus jármű két személy szállítására alkalmas.
Vágólapra másolva!

Teljesítette az első, 80 kilométeres teszttávolságot a Chery elektromos hajtású repülőautója, a Land and Air Vehicle névű prototípus – jelentette be a kínai járműgyártó társaság – írja a Carnewschina nyomán a Világgazdaság

A helyből fel- és leszállni képes futurisztikus jármű (gyűjtőnevükön: eVTOL, electric vertical take-off and landing ) a Chery tavaszi pekingi autókiállításon bemutatott Aero modelljére épül, és a cég most érkezett ahhoz a fejlesztési stádiumhoz, amikor már a kudarc veszélye nélkül előállhat a projekt prototípusával. Ideje is volt, hiszen az új generációs járművek és az akkumulátortechnológia fejlesztésében élen járó kínai versenytársai közül már többen bemutatták a prototípusaikat, köztük

  • az Xpeng,
  • a SAIC,
  • a GAC
  • és a Geely.

Valamennyien más-más technológiát alkalmaznak, és eltérő sebességgel tartanak a céljuk felé. A hozzájuk csatlakozó Chery háromosztatú hibrid szárnyvariációval kísérletezik, és a már létező, skálázható intelligens Mars architektúrára építkezik. 

A jármű nagyjából olyan, mint az egy hete bemutatott Tesla-féle robotaxi, a Cybercab: nincsenek benne pedálok, se kormány. Három fő egységre tagolódik: 

  • a repülő szerkezetre, 
  • az intelligens vezérlőpanelre 
  • és a szintén intelligens alvázra. 
image

Autóként a Chery városi közlekedésre, esetleg ingázásra ajánlja, repülőként viszont jóval tágabb lehet a felhasználási köre.

Viszont nem családi autó, csak ketten férnek el benne. Ők azonban élvezhetik a magaslati levegőt, hiszen 

akár ezer méterre is felemelkedhet, és akár 120 kilométer per órás sebességgel is száguldhat. 

Amíg az akkumulátor le nem merül, és ez a mostani bejelentés szerint nem több 40 percnél, ami persze a 80 kilométeres teszttávolság letudásából is kimatekozható lett volna. Ezt a járművet is eredendően önvezető üzemmódra tervezték, de az utasoknak a vészfunkciók kezelését természetesen engedélyezik.

Persze a külföldi versenytársak sem szeretnének lemaradni, amit bizonyít, hogy májusban a magasba repítette Hexa nevű lebegő járművét Tokióban a SusHi Tech Tokyo startupcég. A 500 néző szeme láttára emelkedett 10 méter magasba a Tokyo Big Sight kongresszusi központ parkolójában. 

Az amerikai Lift Aircraft Inc. által gyártott Hexa 4,5 méter széles, 2,6 méter magas, és mindössze 196 kilogrammot nyom, együléses utastérének tetejére 18 propellert rögzítettek. 

(Cikkünk kiemelt képe illusztráció!)


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!