Bemutatták Magyarország legkorszerűbb vasúti nagygépeit

Vágólapra másolva!
A Mészáros Csoport érdekeltségébe tartozó V-Híd Zrt., Magyarország piacvezető vasútépítő cégcsoportja a Bács-Kiskun Vármegyei Kiskőrösön mutatta be legújabb, egyedülálló vasúti nagygépeit. Az immár teljes mértékben magyar tulajdonban lévő csúcstechnológia jelentősen hozzájárulhat a jövőben a vasúti pályák modernizációjához itthon és a környező országokban.
Vágólapra másolva!

A V-Híd Csoport célja, hogy a legmodernebb vasútfejlesztési technológia hazai kézben összpontosuljon, hogy modern vasúthálózatot fejlesszen itthon, valamint növelje a magyar ipar versenyképességét a nemzetközi piacon.

(balról) Sárváry István, a V-Híd Csoport vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A cégcsoport 2022-ben rendelt meg három gépóriást az osztrák Plasser & Theurertől, amelyből kettő megérkezett a nyár végén. Az UNIMAT 08-4x4/4S Dynamic kitérő- és vágányszabályozót, valamint az USP 2000 C2 ágyazatrendező és profilozó gépet magyar mérnökök segítségével építette meg Európa legnagyobb vasútépítő gépeket gyártó vállalata. Mindkét járművet vasúti kitérők és pályák karbantartására fejlesztették ki. 

A számítógép által vezérelt munkagépek gyorsak és precízek, így akár 40%-kal is lerövidíthetik a karbantartásra szánt időt. A harmadik gépet 2025 közepén veheti birtokba a vállalatcsoport. 

Az új SMD 80-as Európa legmodernebb vágányépítő és átépítő géplánca lesz. Az új gépeknek köszönhetően jelentősen nő a kivitelezés hatékonysága, hiszen rövidebb építési időt és kevesebb állásidőt eredményeznek, így gyorsabban valósíthatóak meg infrastrukturális fejlesztések.

A mostani gépbeszerzés része annak a stratégiánknak, amelynek célja, hogy a vasútépítésben is megszűnjön a külföldi nagyvállalatoktól való függés

– mondta el az átadón Sárváry István, a V-Híd Csoport vezérigazgatója, aki szerint a cégcsoport ma már olyan erőt képvisel ezen a piacon, amelyre Magyarország mindig számíthat.

 

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa az átadón kifejtette, hogy a V-Híd Csoport évek óta folyamatosan fejleszti a gépparkját, amelynek értéke ma már meghaladja a 100 millió eurót.

"Célunk egy teljesen magyar tulajdonú vasútépítő vállalat létrehozása volt, amely képes komplex vasúti pályákat építeni, felújítani, valamint infrastruktúrákat tervezni. 

Ez az álmunk valóra vált, azóta pedig a vasúti pályák mellett utak, hidak, terminálok épültek a V-Híd-nak köszönhetően

- mondta Mészáros Lőrinc, aki azt is hangsúlyozta, a V-Híd megkerülhetetlen szereplője a magyar infrastruktúraépítésnek, emellett hozzájárul a fenntartható és biztonságos vasúthálózat kiépítéséhez.

A Kiskőrösön tartott ünnepélyes gépátadón köszöntőt mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Font Sándor országgyűlési képviselő is.

A V-Híd Zrt. a magyarországi építőipar meghatározó szereplője, mely jövőre ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Az Európai Unióban egyedülálló gépparkkal rendelkezik. Az elmúlt években a cégcsoport stratégiai partnereivel együtt, több mint 800 km hosszú vasúti pályát, 375 km felsővezetéket, 300 km utat épített, valamint 180 km közműkiváltást valósított meg. 

 

Összesen 3,8 M m3 föld megmozgatásában, valamint éves szinten 3 M tonna áru elszállításában vett részt. A vállalatcsoport nagy hangsúlyt helyez a folyamatos innovációra és az új technológiák integrálására a munkafolyamatokba.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!