Mérgező fűszerkészítményeket hívnak vissza, ne használja fel azokat!

Vágólapra másolva!
Őrölt fűszerkészítmények miatt adott ki figyelmeztetést a hatóság, egy fahéjból, illetve egy köményből készült termékkel van gond. Mindkét készítmény különböző kiszerelésekben kapható.
Vágólapra másolva!

Fontos felhívást tett közzé honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A figyelmeztetés szerint határérték feletti ólom mennyiségét mutatták ki egy fűszerkészítményben. A visszahívásra vonatkozó felhívás a termék forgalmazójának oldalán is megjelent. Egy másik fűszerkészítményt ún. pirrolizidin alkaloidok jelenléte miatt hívnak vissza, a két terméket ugyanaz a vállalat forgalmazza.

A visszahívással érintett termékek adatai:

1. Őrölt fahéj – határérték feletti ólom

Termék neve: Paleolit Fahéj őrölt (50 g / 250 g / 1 kg)

Probléma jellege: határérték feletti ólom jelenléte

Bejelentő: RASFF (Románia)

Márka: Paleolit

Minőségmegőrzési idő: 2025.11.30.

Gyártási szám: CP15021123

Forgalmazó: Paleocentrum Kft. 

Kép a termékről:

image

2. Őrölt kömény – alkaloidok jelenléte miatt

Termék neve: Paleolit Római kömény őrölt (50 g/ 250 g/ 1 kg)

Probléma jellege: pirrolizidin alkaloidok jelenléte

Bejelentő: RASFF (Franciaország)

RASFF referenciaszám: 2024.6021

A termék eredete: India

Minőségmegőrzési idő: 2026.06.30.

Gyártási szám: 21523/617/100860/2

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

A Nébih oldalán bővebben is olvashat a két probléma jellegéről

1. Az ólom a nehézfémek csoportjába tartozó, természetben előforduló környezeti szennyező anyag. Étrendünkben az ólom számos forrásból származhat, az átlagos európai fogyasztó ólombevitele pékárukból, teákból, burgonyatermékekből származik. Az ólomtartalom mázas kerámiaedényekből, ólomkristályból is kioldódhat. 

Mérgező anyag, amely a szervezetbe kerülve felhalmozódik, és károsítja a fejlődésben lévő idegrendszert, így gyermekekre különösen veszélyes

– írja a Nébih.

2. Világszerte számos növény termel pirrolizidin alkaloidokat, a növényevőktől való védelme miatt. Előfordulásuk a különböző növényekben jelentősen eltérő lehet, függ a növényfajoktól és növényi részektől, de befolyásolhatják más faktorok pl. a klíma és a talajadottságok is. Pirrolizidin alkaloidokat különösen teákban, gyógyteákban és mézben mutattak ki.

Az élelmiszerekben és takarmányokban a pirrolizidin alkaloidok nem kívánatosak, hosszú távú fogyasztásuk májkárosodáshoz vezethet. 

Állatkísérletek során néhány pirrolizidin alkaloid genotoxikus (a génállományt károsító hatású) rákkeltőnek bizonyult.

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékekre vonatkozik.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!