Nagy bejelentést tett a MOL

Vágólapra másolva!
Szándéknyilatkozatot írt alá a MOL-csoport és a Turkish Petroleum Corporation (TPAO) Isztambulban arról, hogy stratégiai partnerként működnek együtt a szénhidrogén-kutatás és -termelés területén.
Vágólapra másolva!

A szándéknyilatkozattal a MOL-csoport és a Turkish Petroleum kifejezik törekvésüket az együttműködésre, ehhez tapasztalatuk, technikai és kereskedelmi ismereteik, fejlett technikájuk és anyagi forrásaik révén kívánnak közösen hozzájárulni. Emellett a nyilatkozat további lehetséges közös részvételre is vonatkozik kutatási, mezőfejlesztési és termelési projektekben a Kaszpi-tenger térségében, Törökországban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten, valamint Kelet-Közép-Európában.

Az eddigi sikeres közös nemzetközi projektek után a vállalatok ezzel új szintre emelik együttműködésüket a további közös lehetőségek reményében Törökországban a kutatás, valamint egyéb régiók és projektek terén

– áll a MOL közleményében.

A szándéknyilatkozatot Isztambulban írta alá Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója és Ahmet Türkoğlu, a Turkish Petroleum Corporation elnök-vezérigazgatója.

Hernádi Zsolt és Ahmet Türkoğlu a szándéknyilatkozat isztambuli aláírásán (2024.10.16.)
Hernádi Zsolt és Ahmet Türkoğlu a szándéknyilatkozat isztambuli aláírásán (2024.10.16.)
Fotó: MOL Press

„Nagy öröm számomra, hogy a MOL-csoport és a Turkish Petroleum új stratégiai partnersége magasabb szintre emeli a vállalataink közötti nagyszerű együttműködést a nemzetközi kutatás-termelésben való évtizedes közös munka után. Hiszek abban, hogy a jövő további közös sikereket tartogat. 

A mostani partnerség az olaj- és gázkutatás területén új távlatot nyithat nemzetközi portfóliónk bővítéséhez és ezáltal hozzájárulhat Kelet-Közép-Európa energiaellátás-biztonságához és versenyképességéhez.

A geopolitikai bizonytalanság és a gyors változások idejét éljük, amikor a stratégiai együttműködések még fontosabbak, mint valaha” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

A MOL-csoport és a Turkish Petroleum vegyesvállalati partnerekként működnek együtt szénhidrogén-kutatási és termelési projektekben Azerbajdzsánban az Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG) mezőben, valamint az oroszországi Baitugan-mezőben.

Az azeri ACG mező jelentőségéről a magyarországi kőolajellátás szempontjából az Origón ebben a cikkben olvashat.

Az új stratégiai együttműködés összhangban van a MOL-csoport frissített SHAPE TOMORROW stratégiájával. Annak érdekében, hogy a következő öt évben legalább napi 90 ezer hordó olajegyenértéknek megfelelő mennyiséget termeljen ki, 

a vállalat Kutatás-Termelés divíziója tovább kívánja erősíti nemzetközi portfólióját és stratégiai partnerkapcsolatok kialakítására törekszik

– írja a MOL.

A Turkish Petroleum 1954-ben alapított nagyvállalat, Törökország nemzeti szénhidrogén-ipari társasága, mely egyben az ország gazdasági életében is az egyik legfontosabb cég.

Címlapi képünkön a MOL algyői olajfőgyűjtője / forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!