Negyedmillió dolgozót keres az egyik cég, már lehet jelentkezni

Vágólapra másolva!
250 ezer szezonális dolgozót vár az Amazon a hamarosan kezdődő vásárlási szezonra. A cég egyelőre az Egyesült Államokban működő telephelyire toboroz, de nem lenne meglepő, ha Európában is bővítenének.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb online kereskedelmi vállalata, az Amazon munkavállalókat keres elsősorban szállítási feladatok ellátására, valamint a raktáriba azért, hogy gördülékenyen tudják kiszolgálni a várható vásárlói rohamot. 

Az év utolsó negyedéve a világ számos országában a kiskereskedelem legerősebb időszaka, elsősorban a decemberi ünnepi időszak miatt.

Ám például az Egyesült Államokban egyre többen tartják a vásárlási szezon kezdetének az "Amazon Prime Big Day" napokat, melyek a vállalat "akciós vásárlási napjai" közé tartoznak. Ezeket idén őszre október 8-9-re hirdette meg a vállalat – ebben az időszakban rendkívüli árakciókkal csábítanak a kereskedők vásárlásra a felületen –, majd a teljes kiskereskedelemben megtartott Black Friday vezeti át a vásárlókat a karácsonyra való felkészülés jegyében tett vásárlásokhoz.

Workers work inside an Amazon.co.uk fulfillment centre in Hemel Hempstead, north of London, on November 25, 2015. Shops could be seeing the effect of consumers postponing purchases until "Black Friday" on November 27, a day of sales in the United States that has become increasingly popular in Britain. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / Adrian DENNIS
Az Amazon egyik elosztóközpontja Angliában: a cég már keresi a munkavállalókat a hasonló amerikai létesítményeibe az utolsó negyedévre
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Az év utolsó negyedéve így különösen a világ legnagyobb fogyasztói piacán erős, a megnövekedett mennyiségű feladatot a cégek ilyenkor szezonális munkaerő felvételével látják el. Az Amazon felhívása szerint minden felvett munkavállalójuk számíthat legalább a minimálisan előírt 18 dolláros órabérre és minden vállalati juttatásra, ideértve az időszakra szóló egészségbiztosítást is. A cégnél úgy látják, a 250 ezer szezonális munkavállaló elég lesz ahhoz, hogy terveik szerint tudják kihasználni az év utolsó negyedévét forgalmuk növelésére.

A vállalat idén tavaszi Prime Day eseménye 14,2 milliárd dollár értékben hozott eladásokat, ezzel az év egyik legjelentősebb e-kereskedelmi napjává vált.

Az amerikai Amazon mellett más kereskedők is készülnek a szezonra. A jelentős piaci szereplőnek számító, fizikai boltlánccal rendelkező Target 100 ezer alkalmai munkavállalóval számol, akikre főként a beszállítói láncban, valamint az áruházakban van szükség. Az Egyesült Államokban is piacon lévő Aldi pedig 13 ezer dolgozót keres, őket főleg a boltokban és a nagy raktáraikban alkalmaznák. De toboroz a Bath & Body Works is: az Egyesült Államokban népszerű, kozmetikai és szépségápolási termékeket forgalmazó üzletlánc 30 ezer dolgozót keres, elsősorban az értékesítés támogatásra.

Ezek az óriási számok arra utalnak, hogy erős utolsó negyedévet várnak a kereskedők az Egyesült Államokban. Ám az amerikai munkaügyi adatokat elemezve a Challenger, Gray, & Christmas nevű munkaközvetítőnél arra hívják fel a figyelmet, hogy a szezonális munkaerő-felvétel nem oldja meg a munkaerőpiac mélyebben gyökerező gondjait. Ráadásul az idén várhatóan ideiglenesen órabéres alkalmazásba vett összesen kb. 520 ezer szezonális dolgozó elmarad a tavalyi létszámtól. Egy éve még 564.200 főre volt szükségük a cégeknek ebben az időszakban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!