Mutatjuk, hogy lehet majd felhasználni a nyugdíjpénztári megtakarításokat lakáscélra

Vágólapra másolva!
Elhárulhatnak a bürokratikus akadályok, önkéntes alapon a lakhatási célra is felhasználhatók lesznek a hosszú távú megtakarítások. A most közzétett jogszabálytervezet részletesen szabályozza, hogy 2025-ben mire és hogyan használhatók fel az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő megtakarítások lakáscélra adómentesen.
Vágólapra másolva!

A gazdasági semlegesség lehetővé teszi, hogy a magyar gazdaság 2025-ben 3-6 százalék közötti növekedést érhessen el. Ahhoz, hogy ezt az esélyt hazánk ki tudja használni, a kormány három kulcsterületre összpontosít: 

  • a megfizethető lakhatásra,
  • a gazdasági növekedésen alapuló gyors béremelkedés biztosítására, valamint 
  • a méretugrás elősegítésére a kis- és közepes vállalkozásoknál. 

Az otthonteremtés generációkon átívelően a legfontosabb öngondoskodási kérdés a családok és a fiatalok számára. 

Ezért a kormány biztosítja, hogy az emberek saját döntésük szerint, önkéntes alapon lakhatásuk megteremtésére használhassák fel megtakarításaikat

– áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

család, illusztráció
Újabb módon támogatná a kormány a családokat 2025-ben (illusztráció)
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Dasha Petrenko

Adómentes lesz a nyugdíjpénztári megtakarítás felhasználása

A magyar kormány tervei szerint 2025-ben lakáscélokra, bizonyos lakásfelújítási munkákra is felhasználható lehet az önkéntes nyugdíjpénztárakban az eddigiekben – saját és munkaáltató befizetésekből valamit ezeken elért hozamokból és állami SZJA-jóváírásból– felhalmozódott megtakarítás, méghozzá adómentesen. 

Az intézkedés eredményeképpen, önkéntes alapon több mint 1 millió pénztártag és családja részére nyílhat meg annak lehetősége, hogy átlagosan a személyenként több mint 2 milliós számlaállománya terhére lakáscéllal felhasználja megtakarítása akár teljes részét is.

A javaslat társadalmi egyeztetése megkezdődött. 

Így lehet majd felhasználói a megtakarításokat

A tervezet értelmében a megtakarítások felhasználására az alábbiak szerint lesz lehetőség:

  • a megtakarítások lakáscélú felhasználása egy extra, opcionális lehetőség, azaz arról az érintett saját belátása szerint, szabad választása alapján dönthet, ezáltal tovább erősítve az önrendelkezés jogát; 
  • a megtakarítások felhasználására az érintetteknek csak 2025-ben, egy éves időtartamban van lehetőségük;
  • a lakáscélú felhasználás ebben az egy évben adómentesen vehető igénybe. 

A javaslat alapján a következők tekinthetők lakáscélnak a megtakarítás felhasználása kapcsán:

  • a hitelintézeti törvényben meghatározott lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés törlesztésének, illetve önrészének támogatását, 
  • a Magyarország területén fekvő lakások korszerűsítésének, felújításának támogatását.

A lakáscélú felhasználhatóság feltétele, hogy a lakás vagy a pénztártag, vagy a házastársa, vagy gyermeke legalább részleges tulajdonában álljon, illetve a hitelszerződés ilyen ingatlan megszerzését célozza. 

A javaslat a magyar családokat segítő további eleme, hogy a lakások korszerűsítésének, felújításának támogatása a javaslat értelmében meghatározott munkálatok, anyagok és eszközök után kibocsátott számlák, illetve szerződések utólagos elszámolásával történhet és akár három alkalommal is benyújthatók, így elősegítve a nagyobb összegű felújításokat, korszerűsítéseket is.

Önrész lehet a megtakarításból

A Bank360.hu elemzői a tervezetet áttekintve arra a következtetésre jutottak, hogy lakásvásárlásra csak abban az esetben használható fel a nyugdíjpénztári megtakarítás, ha valaki az ingatlanszerzéshez hitelt vesz fel, és az önrészt kívánja ebből legalább részben kifizetni. A lakáscélú hitel lehet támogatott konstrukció is, tehát CSOK Pluszhoz is fel lehet használni a nyugdíjpénztári megtakarítást, akár családon belül is. Ezek a tervezet jelenlegi tartalma alapján tett megállapítások.

Az ügymenet lebonyolításában a lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés törlesztésének támogatását a nyugdíjpénztár a pénzügyi intézmény (jellemzően bank) által kiadott, a pénztártag által teljesített törlesztés befizetését igazoló dokumentum alapján fizetheti a pénztártag részére, vagy közvetlenül a folyósító pénzügyi intézménynek.

lakásfelújítás házfelújítás felújítás barkácsolás építőipar körfűrész szerszám renovation construction work
A nyugdíjpénztári megtakarítások lakásfelújítási munkákra is használhatók lehetnek 2025-ban (illusztráció)
Fotó: Annie Gray / Unsplash

Itt a felújítási munkálatok felsorolása

Lakás korszerűsítésének, felújításának támogatása a következő építési tevékenységekhez igényelhető a pénztártag vagy a házastársa vagy a gyermeke teljes vagy részleges tulajdonában álló lakás esetében:

  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • az épület külső szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • külső nyílászáró beépítése, cseréje,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
  • lakás helyiségeinek belső fali- vagy padlóburkolatának készítése, cseréje, felújítása,
  • konyhai bútor vagy konyhai gép cseréje, beépítése,
  • akadálymentesítési munka.

Az építési tevékenység teljesítését igazoló számlaként a pénztártag vagy a házastársa vagy a gyermeke nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti termékértékesítésről, illetve szolgáltatásnyújtásról kiállított, és a korszerűsítéssel, felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatok tekintetében egy vagy több, a vállalkozási szerződés vagy szerződések szerinti vállalkozó által kiállított számla fogadható el. 

A benyújtásra kerülő számla kibocsátási időpontja nem lehet 2024. október 1-jénél korábbi azzal, hogy a számla benyújtása legkorábban 2025. január 1-jén történhet.

A fenti célokra a nyugdíjpénztár által kifizetett támogatás összege nem haladhatja meg a 2024. szeptember 30-án fennálló pénztártagi egyenleget. A pénztár az elszámolás során a pénztártag egyenlege tekintetében először a tőkerész terhére köteles elszámolni, ezt követően terhelhető a hozamrész.

megtakarítás, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Adómentes a nyugdíjmegtakarítás felhasználása ezekre a célokra

Miként az NGM a tervezet kapcsán jelezte, a felsorolt támogatást a lehetőséggel élő pénztártag egy naptári év alatt legfeljebb három alkalommal kérheti azzal, hogy a kifizetést az önkéntes  nyugdíjpénztár a számlák benyújtását követő 60 napon belül teljesíti.

Az Államkincstár jogosult a későbbiekben ellenőrizni, hogy benyújtott lakásfelújítási számlát, illetve vállalkozási szerződést jogszabályban rögzített más támogatásra nem használták fel. Ezért a nyugdíjpénztár, amelyben a pénztártag megtakarítását gyűjti, a Kincstár megkeresésére a számlákról és a vállalkozási szerződésekről adatszolgáltatást teljesít a Kincstár irányába.

A jogszabálytervezet úgy módosítja az SZJA-törvényt, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár által a tervezet szerinti lakás- illetve felújítási célokra 2025-ben nyújtott kiegészítő szolgáltatások adómentesnek minősülnek

– jelzi közleményében a pénzügyi portál.

Ahogy a fentiekből is látni, a jogszabálytervezet kapcsán több kérdés felmerül, melyeket a lehetőség 2025-ös elindulása előtt még tisztázni kell. Ám mint a Bankmonitor szakértője az Origónak eljuttatott közleményében arra felhívja a figyelmet, még több hónap van a lehetőség indulásáig. Természetes, hogy ilyenkor még vannak pontosítást igénylő elemek. Ezért is indult társadalmi egyeztetés, hogy az esetleges nyitott kérdések, észrevételek, kérések feldolgozására is legyen idő.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!