Az amerikaiak elfoglalták Phenjant, a tábornok atomfegyver bevetését javasolta

Vágólapra másolva!
Majdnem kirobbant a harmadik világháború az 1950 óta a Koreai-félszigeten zajló háborúban. A hidegháború legvéresebb konfliktusában az ENSZ-erők tábornoka, Douglas MacArthur vezetésével a déli sereg 74 évvel ezelőtt, 1950. október 19-én elfoglalta Észak-Korea fővárosát. Phenjan azonban nem volt sokáig az irányításuk alatt, az északiak Kína segítségével visszaverték őket. A tábornok ezek után atomfegyverek bevetését javasolta, ezért leváltották. Három évvel később aláírták a fegyverszünetet, békét azonban azóta sem kötöttek.
Vágólapra másolva!

2Észak-Korea fővárosa, Phenjan elfoglalásához rengeteg emberi élet vezetett. A második világháború végén a győztes szövetségesek úgy döntöttek 1945 nyarán, a potsdami konferencián, hogy a Koreai-félszigetet két részre osztják. A 38. szélességi foktól délre az amerikai csapatok vették át az irányítást, északon pedig a szovjetek. Ezzel két megszállási övezet jött létre, ezért még abban az évben, decemberben egy közös koreai kormány felállításában állapodtak meg. 

Phenjan elfoglalásáig rengeteg katona halt meg.
Phenjan elfoglalásáig rengeteg katona halt meg
Fotó: National Archives, Washington Archives Snark / Photo12 via AFP 

A megállapodás után azonban nem történt semmi, ezért 1947-ben Amerika az Egyesült Nemzetek Szövetsége, az ENSZ elé vitte az ügyet. A világszervezet úgy döntött, hogy közös választásokon kell egyesíteni az északi és a déli országrészt. Ez azonban nem tetszett a szovjeteknek, ezért 1948 tavaszán csak a déli részen tartották meg az ENSZ ellenőrzése mellett a szavazást. 

Augusztus 15-én létrejött az amerikai barát Koreai Köztársaság, amit Li Szin Man vezetett. Ő lett Dél-Korea első elnöke, három cikluson keresztül meg is őrizte a pozícióját. 

Közben az északi részen is választást tartottak 1948 augusztusában. Szeptember 9-én megalakult a kommunista Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, aminek az élén Kim Ir Szen állt. Az ENSZ azonban ezt nem fogadta el, csak a Koreai Köztársaságot ismerte el Korea törvényes képviselőjének. 

A béke egészen 1949-ig tartott, amikor is az amerikai és a szovjet erők is kivonultak az országból. 

Ekkor Észak-Korea vezetője, Kim Ir Szen úgy gondolta, hogy a felosztási kérdést erővel fogja megoldani.

 Mindössze egy évre volt szüksége ahhoz, hogy ehhez megszerezze a Kínai Népköztársaságot vezető Mao Ce-tung és a szovjet Sztálin támogatását is. 

Rengeteg ember halt meg Phenjan elfoglalásáig 

1950. június 25-én az észak-koreai hadsereg átlépte a két Koreát elválasztó 38. szélességi fokot. Dél-Korea nem volt felkészülve egy ilyen offenzívára, a többségben lévő északiak a szovjet tankokkal megerősítve szinte ellenállás nélkül hatoltak előre. 

Három nappal a határ átlépése után a sereg elfoglalta Szöult. Szeptemberre a félsziget délkeleti részére szorultak vissza a déliek, csak a puszani hídfő maradt meg nekik. 

A helyzet miatt lépnie kellett az ENSZ-nek, ezért júniusban agresszornak nyilvánították Észak-Koreát, valamint felszólították a tagállamokat, hogy segítsenek Dél-Koreának. Az akkori amerikai elnök, Harry Truman arra utasította a légierőt és a haditengerészetet, hogy lépjenek be a háborúba, és verjék vissza a déliek támadását. Egy nemzetközi haderőt is létrehoztak, amiben 16 ország vett részt, de többségében amerikai katonák alkották. A hadsereg főparancsnoka Douglas MacArthur tábornok lett. 

Kóreai háború, Kóreaiháború, 1950-es évek
Fotó: Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP 

A tábornok a beszerzett információk alapján azonnal tudta, hogy Dél-Korea nagyon nehéz helyzetben van, ezért egy nagyon kockázatos döntést hozott meg. Azt tervezte, hogy hátba fogja támadni az északi katonákat, és így a tervei alapján Szöult is gyorsabban vissza tudja foglalni. Az ötletét sokan ellenezték, mégis neki lett igaza. 

Szeptember 15-én Douglas MacArthur tábornok a 38. szélességi foktól valamivel délre szállt partra a csapataival. 

Ezzel, ahogyan tervezte, hátba támadta az északi seregeket és sikeresen visszafoglalták Szöult. 

Közben a dél-koreai és az amerikai seregnek sikerült előrenyomulnia a pusznai hídfőtől. Megfordult a háború menete. Az ENSZ-erők október 19-én elfoglalták az északi állam fővárosát, Phenjant. 

Kína közbelépett, de nem tartott sokáig 

Az északiak vesztésre álltak, ekkor azonban Kína segítséget nyújtott nekik. November 25-én több mint 400 ezer, szovjet fegyverekkel felfegyverzett katona lépett be a Koreai-félszigetre, és decemberre visszafoglalták a déliektől Phenjant. A következő évben gyorsan hatoltak előre, és megint elfoglalták Szöult. 

Az offenzíva azonban gyorsan legyengült, és a déli hadsereg márciusban visszafoglalta Szöult, áprilisra pedig a front visszakerült a 38. szélességi fokra, ahonnan a háború kirobbant. 

Az amerikai elnök 1951 áprilisában leváltotta Douglas MacArthur tábornokot, amiért neki csak a győzelem volt elfogadható, illetve amiért akár atomfegyvert is bevetett volna. Ezek után megkezdődtek a tárgyalások a fegyverszünetről. 1953-ban lett előrelépés az ügyben, amikor a szovjet oldalon Sztálin meghalt, az Egyesült Államokban pedig Dwight D. Eisenhower lett az elnök. A fegyverszüneti egyezményt 1953. július 27-én írták alá a két ország között, a 38. szélességi fokon. Békeszerződést azóta sem írtak alá. 

A háborúban rengeteg katona halt meg: 

  • 50 000 amerikai katona 
  • 94 000 ENSZ katona 
  • 400 000 dél-koreai katona 
  • a szovjetek nem hozták nyilvánosságra a veszteségeiket, a halott katonák számát 1,5 millióra becslik. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!