Épül a világ első repülő autókat készítő gyára

Vágólapra másolva!
Repülő autókat készítő gyár építése kezdődött meg a dél-kínai Kuangtung tartomány fővárosában, Kantonban.
Vágólapra másolva!

Az elektromos autókat gyártó XPENG repülő autókkal foglalkozó részlege, az XPENG AEROHT gyára a tervek szerint kezdetben évi 10 ezer járművet készít majd. A kantoni gyárterület 18 hektáron terül majd el.

A Land Aircraft Carrier előzetes értékesítését várhatóan az év végén megkezdik. 

A repülő autót hivatalosan szeptemberben mutatták be, és a gyártó bejelentette, hogy a novemberben Csuhajban (Zhuhai) tartandó kínai légi kiállításon hajtják végre az első, ember által irányított nyilvános repülést.

image

A repülő autót bemutatják továbbá a Kantoni Nemzetközi Autószalonon is, amelyet szintén novemberben rendeznek meg.

A Barlaman Today kitér rá, hogy a gyártott modell képes lesz mind a hagyományos szárazföldi, mind a levegőben történő közlekedésre.

Az értékesítés hamarosan várható megkezdése mögött az húzódik, hogy kínai híradások szerint a gyártás a mostani bejelentéshez és a fejlesztés technológiai intenzitásához képest igen hamar, 2026 első negyedévében megkezdődik a tervek szerint.

A gyártott repülő autók ára 2 millió jüan, azaz nagyjából 104 millió forint körül alakul majd.

A vállalat ígérete szerint az üzemben a legkorszerűbb gyártási rendszert használják majd. Ez többek között azt jelenti, hogy a repülő autókba kerülő minden egyes alkatrésznek egyedi azonosítója lesz. 

A legyártott járművekből az első darabokat szolgálati célokra használják majd, például olyan területekre való eljutáshoz a természetben, amelyeket nehézkes a szárazföldön megközelíteni.

A világ első repülő autókat gyártó üzemének építéséről szóló híradások kitérnek arra, hogy Kína ambíciói a repülő autók terén nem korlátozódnak egy-egy vállalat tevékenységére, hanem nemzeti szinten megjelenő erőfeszítéseket akarnak abból a célból, hogy az ország kibontakoztassa "alacsony magassághoz köthető gazdaságát". Ez alatt a kifejezés alatt Kína az 1000 méter alatti légteret érti, ez a piac pedig magában foglalja a drónokat és a repülő járműveket egyaránt.

Flying Car, repülő autó illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Az ágazat terjeszkedése összhangban van Kína tágabb gazdasági céljaival: Peking törekvése, hogy 2027-re több mint 5000 vállalatból álló ökoszisztémát hozzon létre a tengerszinthez képest alacsony magasságban működő gazdasági tevékenységekre.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!