Eladják a történelem egyik legszebb gyémántgyűjteményét

Vágólapra másolva!
A Rio Tinto bányászati vállalat kivételes drágakövekből álló gyémántkollekcióját küldi árverésre. A gyűjtemény ritka, pompás, színes gyémántokból áll.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb bányászati vállalata, a Rio Tinto bejelentette, hogy árverésre bocsátja egyik kivételesen ritka gyémántokból álló kollekcióját. Az angolul Colour Awakened (magyarul kb. "Felébresztett színek") nevű kollekció 48 gyémántból áll. Ezek között található 7 olyan, a többihez képest is nagyon különleges kő, melyet a világhírű Argyle gyémántbányából termeltek ki 1983 és 2020 között. A nyugat-ausztráliai Argyle-ben négy éve állították le a termelést.

A 7 gyémántból álló kisebb gyűjteményre "Old Masters"-ként hivatkozik a vállalat, mindegyik csiszolása iparági mestermunka volt. A csodálatos kövek a rózsaszín és a vörös különböző árnyalataiban pompáznak, méretük 0,6 karáttól 2,63 karátig terjed. A gyémántok közül némelyiket korábban magánszéfekben tárolták.

Sinead Kaufman, a vállalatcsoport ásványi anyagokkal foglalkozó cégének vezetője szerint egyetlen másik bányaipari vállalatnak sincs az övékéhez hasonló, 

színes gyémántokból álló kaleidoszkópja.

Az összesen 48 gyémánt egyébként egy nagyobb, összesen 76 gyémántból álló átfogó gyűjtemény része, melyben az ausztráliai bányából származó kövek mellet találhatók a cég kanadai Diavik bányájából származó ritkaságok is. A kövek különlegességét színűk és tisztaságuk adja.

Rio Tinto / Argyle Diamonds Pty, színes gyémántok
A vállalat által közzétett kép a fantasztikus színes gyémántok egy részéről
Fotó: Rio Tinto / Argyle Diamonds Pty

A gyűjteményből most árverésre küldött 48 drágakövet az érdeklődőknek a következő hetekben Londonban, Szingapúrban, Belgiumban, valamint Ausztráliában lehet megtekinteni. A licitálás november 18-án zárul. Nyitóárat a cég nem közölt, és arról sem adott információt, milyen leütési árat várnak a csodálatos színes gyémántokért.

Az Argyle bánya, ahonnan a kövek java származik, néhány évvel ezelőtti bezárásáig a világ egyik legfontosabb gyémánt lelőhelye volt, ahonnan színes gyémántok kerültek a világpiacra. (A fehér gyémántok jelentős része Afrikában, egy 3000 méterrel a tengerszint felett működő bányából kerül elő.) A nyugat-ausztráliai bánya 37 éven át tartó működése alatt 865 millió nyers gyémántot adott a gyémántiparnak. Bezárását követően a Rio Tinto ígéretet tett arra, hogy a bánya területét rehabilitálják, és a körzetet – tiszteletben tartva az őslakosok jogait – rendezetten adják vissza azoknak a közösségeknek, amelyekhez a környék hagyományosan tartozik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!