Vágólapra másolva!
A benzin nagykereskedelmi ára szombattól csökken, a gázolajé változatlan marad.
Vágólapra másolva!

A benzin ára ismét mérséklődik Magyarországon – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

A héten szombaton bruttó 2 forinttal csökken a benzin nagykereskedelmi ára, 

míg szeptemberben a gázolaj beszerzési ára már nem változik. Pénteken az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 587 Ft/liter
  • Gázolaj: 590 Ft/liter

Amennyiben a benzin ár korrekcióját a kutak alkalmazzák, akkor annak átlagára néhány forintot csökkenhet még a hétvégén - teszi hozzá a Világgazdaság

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi árak a benzinkutakon néhány forinttal eltérhetnek.

Az elmúlt napokban egyébként a WTI és a Brent típusú olaj ára is csökkent. Az Erste Market beszámolója szerint az esés annak tudható be, hogy a vezető exportőr, Szaúd-Arábia a termelés növelésére készülve csökkentette az olajra vonatkozó célárát.

Emellett Líbia rivális frakciói megállapodtak a központi bank vezetőségének kinevezésével kapcsolatban, ami azért fontos, mert a központi bank rendelkezik az ország teljes olajkészletével. A megegyezést követően helyreállhat a konfliktus miatt akadozó export.

tankolás
Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP / Costfoto

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, a kormány fellépésének köszönhetően Magyarországon a benzin átlagára július hónapban Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján már alacsonyabb volt a szomszédos országok átlagáránál.

Az árcsökkentést a kormány figyelmeztetése előzte meg és a piaci folyamatok is kedvezően alakultak. 

A kormány júliusban világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ellenkező esetben be fog avatkozni a piacon.

Mint ismeretes, a magyar kormány még tavasszal jelentette be, hogy lenyomja a háborús üzemanyagárakat. A kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség áprilisban megállapodást kötött annak érdekében, hogy a hazai üzemanyagárak a régiós átlagárnál ne legyenek magasabbak.

A kormány elvárása továbbra is az, hogy a magyar családok nem fizethetnek többet a benzinért vagy a gázolajért, mint a környező országok lakosai, mert ez igazságtalan helyzetet eredményez.  

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!