Klímaváltozás - dosszié

Vágólapra másolva!
A klímaváltozás mindannyiunkat érintő, szerteágazó és súlyos kérdés. Az vitathatatlan - ugyanis mérések bizonyítják - hogy folyik egy globális felmelegedés. Ennek várható mértékéről, okairól és főleg következményeiről viszont a vélemények legszélesebb skálájával találkozhatunk, melyben a szakembernek sem könnyű eligazodni. A VAHAVA Projekthez kapcsolódóan megújult rovatunk ezen a dosszién keresztül sokoldalúan szeretné a témát bemutatni és folyamatában követni.
Vágólapra másolva!

Cikkünk dossziészerűen fogja tartalmazni a klímaváltozással kapcsolatosan megjelenő cikkeket, információkat. A klímatudatos gondolkodás segítése érdekében sokoldalúan mutatjuk be a témakört és teret adunk szkeptikus véleményeknek is.

Olvasóink a VAHAVA társadalmi vitájában nagyszámú levelet, véleményt küldenek nekünk, melyekből közzétételre folyamatosan válogatunk. Nem feltétlenül értünk egyet az ezekben leírtakkal, de lehetőséget adunk a vélemények megjelenésére, és egyúttal hozzá szeretnénk járulni a hazai klímatudatosság objektívebb megítéléséhez is.

Leveleiket a klima@icicom.hu címre várjuk, de véleményüket megírhatják a Klímaváltozás topikban is.

A dosszié fordított időrendben tartalmazza a cikkeket, felül találhatók a legfrissebbek. Jó böngészést kívánunk mindenkinek!

ICI Interaktív Meteorológia

A klímaváltozás magyarázata és a jövő kilátásai

Az IPCC jelentésről szóló sorozat 3. része Mika János tollából.

Máris érezzük a klímaváltozás veszélyes hatásait

Újabb fontos dokumentum látott napvilágot az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó szervezete, az IPCC jóvoltából. A sorozatban megjelenő jelentések újabb és újabb fejezeteket tárgyalnak a globális felmelegedés komplex kérdéskörében. A legújabb értékelés is fokozza a borúlátást, és olyan veszélyes hatásokra hívja fel a figyelmet, melyeket részben már ma is tapasztalhatunk.

Negatív hó-rekord a Kékesen

Ilyen kevés havat még nem mértek Magyarország csúcsán, mint a 2006-2007-es téli szezonban.

Magyarország különösen veszélyeztetett - vendégünk volt Mika János klimatológus

Mika Jánosnak tettek fel kérséseket a vendégszobában.

A 2007-es IPCC-jelentés elemzése - 2. rész: A közelmúlt tényei

Mika János klimatológus elemzézések folytatása tényekkel, számszerű adatokkal.

Társadalmi árkok a klímapolitikában

Láng István akadémikus szerint a készülő Nemzeti Klímavédelmi Stratégiában nemcsak a globális felmelegedés megelőzésének, hanem a már elkerülhetetlen hatásokhoz való alkalmazkodásnak is ugyanakkora súllyal kell szerepelnie. Az [origo] olvasóinak évek óta beérkező, több ezer levele a társadalom megosztottságáról vall a kérdésben.

Fukar keletiekkel indul klímaharcba az EU

Nemzetközi vezető szerepre tör az Európai Unió legújabb, globális felmelegedés elleni javaslataival. A kérdés azonban megosztja a csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozóra érkező tagállamokat: az EU elnöksége és több nyugati állam két, szén-dioxid-kibocsátást csökkentő intézkedés elfogadását sürgeti, míg a kelet-európai kormányok - köztük Magyarország - ezt drágállják.

A 2007-es IPCC-jelentés elemzése - 1. rész: A jelentés előzményei

Mika János, neves hazai klímakutató sorozatának első részét olvashatják a nagy port kavart IPCC-jelentés előzményeiről.

Soha ilyen tél nem volt Magyarországon

A múlt század elején rendszeresített meteorológiai mérések kezdete óta ilyen enyhe még nem volt a téli évszak hazánkban.

Legmelegebb tél Németországban

A mérések kezdete óta, azaz több mint száz éve nem volt olyan meleg tél Németországban, mint 2006/2007-ben. A három hónap átlaghőmérséklete 4 fokkal haladta meg a szokásos értéket.

Az óceánok menthetik meg a klímánkat

Legújabb kutatások szerint akár 4000 méter mélyre is lekerül a vízben oldott üvegházhatású gáz, így az óceánok szén-dioxid-elnyelő képessége jelentősen mérsékelheti a globális felmelegedés folyamatát.

Új klímaegyezményt kötöttek Washingtonban

Úgy tűnik, az eddig vonakodó Egyesült Államok is hajlandó szembeszállni a klímaváltozás kihívásaival - értékelik a helyzetet szakértők.

A kiotói egyezmény folytatását sürgeti az EU

Új megállapodás előkészítését sürgeti az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa.

Példátlan veszélyekkel fenyeget a klímaváltozás

Hatalmas érdeklődés kísérte a klímaváltozással foglalkozó világszervezet, az IPCC jelentését. Komoly veszélyekkel kell szembenéznie az emberiségnak. Ugyanakkor megszólaltak a szkeptikusok is.

Kiköthetünk az Északi-sarkon 2040-ben

Az Északi- és a Déli-sark környékén végbemenő változások egész Földünkön kihatnak a tengerek vízszintjére, az éghajlatra, a halászatra, a nyersanyag-kitermelésre, valamint sok állat- és növényfaj életterére.

Új érvek a globális felmelegedés ellen

Továbbra sincs egység a klímakutatásban. Bár az elmúlt néhány hónapban mintha visszafogottabbak lettek volna a klímaszkeptikusok, két neves amerikai szakértő ismét felkavarta az állóvizet.

A hazai klímakutatók szerint nemzetgazdasági veszély fenyeget

Hazai szakemberek a magyar nemzetgazdaságot fenyegető kockázatként nevezik meg az éghajlatváltozást, és 14 pontos javaslatot tesznek a kidolgozás alatt álló Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia számára.

A példátlan idő elpusztítja a termés javát

Mezőgazdasági szakemberek arra számítanak, hogy a példátlan időjárás az idei termés 60-70%-át is elpusztíthatja a gyümölcsösökben.

Sokan már klímaválságról beszélnek

Ilyen időjárás még nem volt Magyarországon. Minden korábbinál erőteljesebb és tartósabb a térségünket elborító meleghullám. A szakemberek egyre jobban aggódnak a fenyegető következmények miatt, sokan pedig máris klímaválságról beszélnek.

Kína lehet a klímaváltozás atombombája

Délkelet-Ázsia - mindenekelőtt Kína - nemcsak hatalmas népességével, hanem rendkívül gyorsan fejlődő iparával és infrastruktúrájával is nagy talányt jelent a 21. század nagy globális kihívásainak elemzésében, megoldáskeresésében. A tornyosuló problémák szoros kapcsolatban állnak az éghajlatváltozás globális kérdéseivel. A helyzet több mint aggasztó.

Rekord meleg év lesz 2007?

A brit meteorológiai intézet szerint nagy esély van rá, hogy a 2007-es év lesz a mérések kezdete óta a legmelegebb év a Földön. Az ICI Interaktív Meteorológia szakemberei ugyanakkor óvatosságra intenek a prognózis kezelésében.

Soha nem látott éghajlat jön hazánkban

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia munkafolyamatában került sor az Éghajlatkutatók Fórumára 2006. decemberében. Az előadók a fenyegető éghajlatváltozás döbbenetes tényeire hívták fel a figyelmet.

Fél évezred legmelegebb ősze Európában

Klímakutatók állítása szerint az elmúlt félezer évben nem volt olyan enyhe ősz Európában, mint 2006-ban. A pozitív irányú hőmérsékleti eltérés Izlandtól egészen Görögországig volt jellemző, ami korábban még nem fordult elő - ez lehet a legerősebb figyelmeztető jel a globális felmelegedés ilyen jellegű hatására.

Rekord meleg volt az ősz Németországban

2006. őszi hónapjai kontinens szerte rendkívüli meleg időjárást hoztak. Németországban például a mérések kezdete óta nem tapasztaltak ehhez fogható őszt.

Új éghajlati összefüggést tártak fel kivételes jégmintákból

Egy európai kutatócsoport az Antarktisz jégmezőjén végzett jégminta-elemzést. Ennek eredményeként az északi- és déli-sarkvidékek éghajlata közötti - mindeddig nem ismert - összefüggéseket tártak fel, melyekben nagy szerepet játszanak az óceáni áramlatok. Erős a gyanú, hogy alaposan át kell gondolni eddigi klímamodelljeinket.

Forró légkör a globális felmelegedési konferencián

A 2006-os, Nairobiban megrendezett klímakonferencia összegzése.

Százmilliókat veszélyeztet a klímaváltozás

Tony Blair brit miniszterelnök is cselekvésre szólította fel a világot egy klímaváltozásról szóló tanulmány hatására. A Londonban megjelent tudományos jelentés - rendhagyó módon - főként közgazdasági értelemben közelíti meg a témát, a klímaváltozás lehetséges következményeinek figyelembe vételével.

Ismét nagy a baj az ózon körül

Rekordméretű ózonveszteség alakult ki a Déli-sarkvidéken - állapították meg kutatók európai műholdas mérések alapján. Az ózonveszteség október elejére elérte a 40 millió tonnás értéket, szemben az eddigi 2000-es rekordév 39 millió tonnás veszteségével.

Sziesztázásra kényszeríthet a klímaváltozás

Hazánkra is nagy hatással lehet a klímaváltozás, akár mindennapi életünket is gyökeresen megváltoztathatja. Megváltozhatnak például az építési szabványok, és a déli szieszta is bevezetése is szükségessé válhat. Újabb nemzetközi kutatási eredmények erősítették meg, hogy töretlenül zajlik bolygónk felmelegedése. A jelenlegi trendek gyorsulása rövidesen elvihet bennünket arra a kritikus pontra, ahonnan már egy másik Földön kell majd élnünk.

Klímaváltozás: rövidesen egy másik Földön kell élnünk

Újabb nemzetközi kutatási eredmények erősítették meg, hogy töretlenül zajlik bolygónk felmelegedése. A jelenlegi trendek gyorsulása rövidesen elvihet bennünket arra a kritikus pontra, ahonnan már egy másik Földön kell majd élnünk. Hazánkra is nagy hatással lehet a klímaváltozás, akár mindennapi életünket is gyökeresen megváltoztathatja.

Hidegebb óceánok öntik el a szárazföldet

Nem könnyű a globális felmelegedés folyamatainak a követése. Most ismét meglehetősen felemás eredmények növelik a kérdőjelek számát. Összességében melegednek ugyan az óceánok és egyre nagyobb területeket vesznek el a szárazföldtől, de az utóbbi években jelentős visszaesés következett be a felszínközeli vízhőmérsékletekben.

Fogy a sarki jég

Amerikai kutatók megfigyelése alapján az északi sarki állandó jégtakaró hirtelen nagymértékben megfogyatkozott. Ebben az erős melegedés mellett a szélnek is szerepe volt. A kutatás vezetője szerint további megerősítő vizsgálatokra van szükség.

További hozzászólások a klímaváltozáshoz

A klímaváltozás témaköre sok kedves olvasónk figyelmét keltette fel, és késztette levélírásra. A továbbiakban is szeretnénk Önökkel megosztani ezeket a véleményeket. (olvasói vélemények)

Készül a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia

Az emberiség legnagyobb kihívásának tartják a fenyegető globális felmelegedést. Az ezzel a kérdéskörrel foglalkozó átfogó hazai kutatási program a VAHAVA (Változás, HAtás, VÁlaszadás). Ennek eredményeire alapozva készül a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia, ami a következő mintegy negyed évszázadra meghatározza követendő klímapolitikánkat. Az elkészült tervezetet az augusztus 20-i rendkívüli időjárási események miatt a tervezett idő előtt hozzák nyilvánosságra.

Klímapornó

Egy brit kutatóintézet állítása szerint az újságok, a környezetvédők, sőt az Egyesült Királyság kormánya a klímaváltozás témakörét rendszeresen a "klímapornó" szintjén használja. Ezzel arra céloznak, hogy egyes orgánumok úgy teszik ki címlapjukra - öncélú csalogatónak - a klímaváltozást bemutató kataklizmatikus képeket és grafikonokat, ahogy a meztelen nőket szokás a pornóújságok esetében. Ennek a gyakorlatnak igen káros következményei is lehetnek.

Korábbi cikkeink

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!