A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Rendkívüli az idei nyár, de nem példátlan

Vágólapra másolva!
A hűvös nyárkezdetet követően igencsak "beerősített" az időjárás: júliusban csupán kétszer hűlt le néhány napra a levegő, a hónap nagy részében zavartalanul tombol a kánikula. Az utolsó napok még erősebb, fülledt hőséget hoznak. Rendkívül erős a mostani hőhullám, de nem példátlan - főleg az utóbbi 5 évben fordult már elő hasonló, sőt ennél erősebb forró időszak is.
Vágólapra másolva!

Nem átlagos az idei július! Mind középhőmérsékletében, mind pedig a hőségnapok (amikor a napi maximum meghaladja a 30 fokot) számában jóval átlag felett teljesít ez a hónap. Különösen az előző, szokatlanul hűvös nyárral való összehasonlításban tűnik fel a nagy eltérés. 2005-ben azt mondtuk: "az idei nyár csütörtökre esett". És valóban, néhány nap kánikulánál nem volt több tavaly egész nyáron.

2006-ban az ijesztően hűvös, sőt hideg nyárkezdetet követően (június elsején az ország jelentős részén fűtöttünk!) berobbant a forróság.

A mostani igen erős hőhullámot azonban (legalábbis eddig) nem mondhatjuk példátlannak. Többek között azért sem, mert eddig alig dőltek meg melegrekordok. Az egyik kivétel eddig Budapesten a tegnapi, július 22-i nap, mivel idén ekkor 36,5 Celsius-fokot mértek. A korábbi rekordot az 1998-as év tartotta, akkor 36 Celsius-fokig szökött a hőmérő higanyszála.

Az előző években az efféle rekorddöntés sűrűbben is megtörtént. Elég csak visszamenni 3 évet: 2003 májusa valóban rászolgált a rendkívüli jelzőre. Egészen június végéig tartott a hosszú és a mostaninál sokkal szárazabb kánikula. Annak a nyárnak éppen az volt az érdekessége, hogy a hazánkban átlagosan legcsapadékosabb időszakban az ország jelentős részén egy csepp eső sem hullott. Érdekes módon a napforduló után ért véget jó néhány hétre a nagy meleg, mintha megfordult volna az időjárásnak a napjáráshoz viszonyított szokásos tehetetlensége, ami hazánkban a hőmérsékleti maximum átlagosan 3-4 hetes késését jelenti. Ám a kissé hűvösebb júliust követően augusztusban egy újabb, erőteljes hőhullám érkezett, melyben Budapesten az emlékezetes, 39 fokos fővárosi abszolút maximumot mérték.

Tovább visszalépve az időben, az előző évezred utolsó évében talán sosem látott sűrűséggel dőltek a melegrekordok májusban, júniusban és augusztusban. (Közben júniusban egy gyors lehűlés miatt még egy hidegrekordnak is "volt ideje" megdőlni.) Abban az évben mérték Békéscsabán augusztus 21-én az eddigi legmagasabb hőmérsékletet Magyarországon: 41,7 fokot.

Érdemes még megemlíteni az 1992-es július-augusztusi példátlanul hosszú, 30-40 napig tartó forróságot, melynek éppen a nyár utolsó napján vetett véget egy markáns hidegfront. Akkor az Északi-középhegységben számos nevezetes hegyipatak időlegesen kiszáradt, amelyhez hasonlóra a legöregebbek sem emlékeztek.

2006 nyara tehát az átlagosnál lényegesen melegebb ugyan, de eddig nem tekinthető példátlannak. Ám nincs még vége a nyárnak! Július utolsó hetében a számítások szerint végig kitart, sőt fokozódik a kánikula. A jövő hét második felében rendkívüli forróság kialakulására van kilátás. Emellett most már fülledtséggel jár együtt a hőség, ami még elviselhetetlenebbé teszi számunkra az időjárást, és kritikus egészségügyi helyzetek is kialakulhatnak.

Ugyanakkor a párás levegőben sokfelé alakulnak ki frissítő zivatarok, míg a felhőszakadások és a jégesők a komoly viharkárok veszélyét is magukban hordozzák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!