Több illatanyagot fognak termelni a növények, ahogy az emelkedő szén-dioxid-szint miatt erősödik a klímaváltozás, és változik a talajgazdálkodás, a csapadék mennyisége és a rendelkezésre álló vízkészletek. Ha viszont az illatanyagok erőssége és mennyisége egyaránt nő, az mindenképpen befolyásolni fogja azt, ahogyan a növények interakcióba lépnek egymással, de azt is, ahogyan a kártervők ellen védekeznek - tudósít a tanulmánya alapján a BBC híroldala.
A világ máris illatosabb lett a klímaváltozás következményeként, mert a növények máris több illatos vegyületeket bocsátanak ki.
"A növekedés exponenciális. Az utóbbi 30 évben 10 százalékkal erősödhettek az illatok, és ez a szint további 30-45 százalékkal emelkedhet, amennyiben a következő évtizedekben 2-3 Celsius-fokkal megnő a Föld átlaghőmérséklete" - nyilatkozta a brit hírportálnak Josep Penuelas biológus, a barcelonai független egyetem ökológiai intézetének professzora. Az erősebb illatanyagok miatt megváltozik a növények élettana, de ökológiai következményei is lesznek a jelenségnek.
Álriadó és eltévedő méhek: az illatozás nem feltétlenül hasznos
A növények számos fajta illatanyagot bocsátanak ki: a vegyületek jellemzői, eredete és molekuláik mérete jelentősen eltér egymástól. Az illatanyag lehetnek izoprének, úgynevezett zöldlevél-illóanyagok, savak vagy alkoholos anyagok. Közös jellemzőjük, hogy mindenik illatanyag segíti a növény növekedését, anyagcseréjét és szaporodását, továbbá védekezését a növényevő állatok vagy élősködő rovarok ellen.
A szagló torzsa vagy titánbuzogány (Amorphophallus titanum) dögszaggal vonzza
a legyeket, rovarokat. Ez a világ legnagyobb virágzatú növénye:
a virág magassága akár 3 méter is lehet
Az illatosabb világnak nem feltétlenül lesznek kellemesek a következményei. A növények egyes illatanyagok kibocsátásával növényevő támadását jelzik - ilyenkor egyes terpéneket, metiljazmonátot vagy metilszalicilátot bocsátanak ki, ezzel mintegy figyelmeztetve a támadásra. Ha viszont a növényeket több illatanyag kibocsátására kényszeríti a hőmérséklet, akkor folyamatosan riadóztatják saját magukat. Az erősebb illatozás összezavarhatja a beporzást végző méheket, megváltoztathatják a növények szaporodását.
Az illatanyag-termelés erősen függ attól, milyen környezeti feltételek között él a növény. Míg a szén-dioxid-szint növekedés lehetséges következményeit számos tudományos kutatás tárja fel, addig kevés figyelem irányult arra, az emelkedő átlaghőmérsékletek milyen hatást gyakorolnak az illatanyagokra.
Penuelas professzor Montpellier-i kollégájával, dr. Michael Staudt-dal együttműködve jutott arra a következtetésre, hogy az illatanyagok mennyiségének növekedése mögött elsősorban a melegedő klíma áll. Előrejelzésük szerint a növények nemcsak illatosabbak lesznek, hanem számos fajnak elhúzódik majd a tenyészideje, s emiatt is egyre illatosabbak lesznek a kertek - írják a Trends in Plant Sciences (Botanikai Trendek) című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.
A kutatások szerint például egy, az Északi-sarkkörön, szubartkikus környezetben honos hanga 56-68 százalékkal több izoprént termel, amennyiben mesterségesen 3-4 Celsius-fokkal megemelik az élőhelye hőmérsékletét. (Az izoprénre vezethető vissza több, biológiailag nagyjelentőségű vegyület szerkezete, mint például az illóolajokban található terpének.) A magasabb átlaghőmérséklet miatt az erősebben illatos növények megtelepedhetnek olyan tengerszint feletti magasságokon is, ahol korábban nem voltak honosak.
Képesek finomítani a virágok illatát amerikai kutatók
Géntechnológiai eljárással immár lehetséges, hogy megváltoztassuk vagy "finomítsuk" a virágok illatát - közölték amerikai kutatók. A Floridai Egyetem élelmiszer- és agrártudományi intézetének munkacsoportja meghatározta azokat géneket, amelyek az illatért felelősek. Ezek manipulálása megnyitja az utat a kémiai anyagok megváltoztatása, illetve az illat "finomhangolása" felé - mondta David Clark, az egyetem kertészettudományi professzora.
A mezőgazdaság miatt is illatosabb lesz a világ, ahogyan a kivágott esőerdők helyét erősebben illatos pálma- és gumifaültetvények veszik át. A kutatók szerint a légkör magasabb CO2-koncentrációja, az erősebb ózonszennyezés és a sarkvidéket inkább érő ulraibolya-sugárzás együttesen befolyásolni fogja a növények illatanyag-termelését, csak még nem igazán világos, hogy miként.
Penuelas és Staudt véleménye az, hogy további, hosszú távú kutatások szükségesek annak felderítésére, hogy az erősebben illatozó növények hogyan befolyásolják egyes élőhelyek világát. A két kutató abban feltétlenül bizonyos, hogy egyre több lesz a levegőben a növényi illatanyag, ám a jelenség túl bonyolult ahhoz, hogy a jelenlegi ismeretek alapján a következmények többségét fel lehessen tárni.