Visszatelepítették a vizát a Dunába

Vágólapra másolva!
Tízéves előkészítő munka után vizát és kecsegét telepítettek vissza a Dunába. A majdnem kipusztult fajt azért lehetett visszaengedni a folyóba, mert megépült a budapesti szennyvíztisztító.
Vágólapra másolva!

"Mi a mai napon egy egész fajt készülünk megmenteni" - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap délelőtt Budapesten, amikor vizát és kecsegét telepített vissza korábbi természetes élőhelyére, a Dunába. A helyszín a fővárosi folyószakasz Vizafogónak nevezett része volt a XIII. kerületben.

A most visszatelepített vizaivadékok csak évek múlva érik majd el a kifejlett példányokra jellemző akár több tíz, de akár száz kilós súlyt is. A példányokat meg is jelölték.

A mostani program megvalósításának kezdetét tízéves előkészítő munka előzte meg, amelynek lényeges része volt a budapesti szennyvíztisztító megépítése, amely a Duna vizének megfelelő minőségét garantálja a visszatelepített halak számára. A telepítést Rideg Árpád, a homokmégyi Rideg és Rideg Fish Farm Kft. ügyvezetője kezdeményezte.


Évente 20-30 millió forintba kerülne a visszatelepítési program

Az idei évet az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a biológiai sokféleség évének nyilvánította a Földön. A most induló dunai viza-visszatelepítési program pedig jó példa arra, hogy a Földön meglévő biodiverzitást határokon átnyúló összefogással miként lehet megőrizni. E programban ugyanis több Duna-menti ország, például Németország (Bajorország), Ausztria, Magyarország, Szerbia és Románia is érintett - magyarázta Fazekas.

Rideg Árpád elmondta: negyed százada, amikor diplomamunkáját írta, azt szerette volna, hogy a Dunában jelentősebb méretű halakat is lehessen fogni. A viza visszatelepítésével ez realitássá válhat. Jelentősebb mértékű visszatelepítés évente már 20-30 millió forintból is megoldható volna, ennek nyomán évente 20-30 ezer ivadékot lehetne visszatelepíteni a Dunába. Ehhez viszont mind a szakmai, mind a társadalmi, mind pedig az állami szervezeteknek együtt kell működni a cél érdekében - tette hozzá a szakember.

Magyarországon a múlt évben mintegy 21 ezer tonna hal termett a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének adatai szerint. Hazánkban évente most egy ember átlagosan 3,8 kilogramm halat fogyaszt. Ez a gazdasági válság hatására némileg csökkent, mivel korábban már az átlagos halfogyasztás meghaladta a 4 kilogrammot, pontosan 4,1 kilogramm volt. A magyar halfogyasztás mintegy 50 százaléka származik belföldről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről