Lógni fog az eső lába egész hétvégén

Vágólapra másolva!
Túrázós idő lesz a hétvégén: bár a természetes vizek még nem melegedtek fel olyan mértékben, hogy fürdésre igazán alkalmasak lennének, a bátrabbak azért már megmártózhatnak a tavakban. Pénteken és szombaton csak néhol, vasárnap azért már több helyen is kialakul záporeső, zivatar. A zivatarokat átmenetileg viharos széllökések, esetleg kisebb jégeső is kíséri. 
Vágólapra másolva!

A hétvégén gyenge anticiklon helyezkedik majd el Közép-Európa felett. Az ilyen légköri képződményekre az jellemző, hogy a bennük zajló leszálló légáramlások miatt kevés a felhő, sokat süt a nap. Most azonban labilis lesz a légrétegződés, és gyenge lesz az anticiklon is. Ez azt eredményezi, hogy délelőtt még derült idő lesz ugyan, de délutánra, estére a gomolyfelhőkből zivatarok alakulnak ki.

Esély van egy-egy heves zivatarra is, jégesővel, viharos széllökésekkel. Legkorábban a hegyek felett alakulnak ki ezek - aki a Kárpátokba, Alpokba, a Bihar-hegységbe tervez kirándulást, számoljon azzal, hogy a déli óráktól záport vagy zivatart kap a nyakába.

A hét legvégéig alapvetően helyi hatások alakítják időjárásunkat. Többnyire derült, napos időre számíthatunk, de helyenként erőteljesebb lesz a nappali gomolyfelhő-képződés. Szombaton és vasárnap szórványosan kialakul záporeső, zivatar. A zivatarokat átmenetileg viharos széllökések, esetleg kisebb jégeső is kíséri. Kisebb gócokban hirtelen nagyobb mennyiségű csapadék is lezúdulhat. Egyébként többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A hajnali órákban szombaton 10, 15, vasárnap 11, 16 fok várható. A maximumhőmérséklet szombaton hazánk nagy részén 26, 29 fok között valószínű, a hét utolsó napján délutánra országszerte 25, 28 fokig melegszik a levegő.

A magashegységekben lehet havazás

A szombat és a vasárnap között annyi lesz a különbség időjárási szempontból, hogy vasárnapra egy hidegfront éri el az Alpokat, akkor Ausztria nyugati részén már több helyen alakulhat ki csapadék, a zápor és zivatar mellett tartós eső is lesz. Meleg levegő tölti ki a térségünket, körülbelül 2500 m magasságban húzódik a 0 Celsius-fokos szint.

Ez azt jelenti, hogy a hegyekben e szint alatt már olvad a hó, de ennél nagyobb magasságban akár friss hó is eshet az említett hidegfront nyomán. Síkvidéken a csúcshőmérséklet többnyire 23, 27 fok között alakul. A hajnali legalacsonyabb hőmérséklet általában 10, 15 fok között változik, a magasabban fekvő helyeken, illetve a szélcsendes völgyekben viszont ennél jóval hidegebb is lehet.

Frontmentes hétvége

A következő napokban alapvetően frontmentes időben lesz részünk. Emiatt orvosmeteorológiai szempontból ugyan eseménytelen időszak következik, de a napfény szervezetünkre gyakorolt hatása mindezek ellenére kiemelendő. Ugyanis a napos idő jó hatással van a kedélyállapotunkra, a hangulatunkra, gyorsítja az anyagcserénket. Ráadásul a napfénynek az erős csontozat kiépítésében nélkülözhetetlen szerepe van. Ezért érdemes a hétvégének legalább egy részét a szabadban tölteni, kirándulni. Aki nem csak egyszerű túrázást tervez, csatlakozzon valamelyik csoporthoz az ország legnagyobb önkéntes szemétszedő akciója, a TeSzedd! keretében.

Forrás: AFP

Így készítenek elő egy grillpartit a Fehér Ház kertjében

Azonban teljesen gondtalanok így sem lehetünk, mivel a déli, kora délutáni órákban általában erős UV-B sugárzásra számíthatunk. Ilyenkor ugyanis rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely a melanoma kialakulásában gyakran elsődleges szerepet játszik. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat és napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is indokolt lehet.

A szabadtéri programok szempontjából alapvetően kedvező időre van kilátás. Bár a természetes vizek még nem melegedtek fel olyan mértékben, hogy fürdésre igazán alkalmasak lennének, a bátrabbak azért már megmártózhatnak a tavakban. Ugyanakkor a vízparti napozáshoz kiválóak lesznek a körülmények szombaton. Azonban az instabil légállapot miatt szinte bárhol kialakulhat futó zápor, esetleg zivatar a nap második felében, így számolni kell azzal a lehetőséggel is, hogy esetleg a kerti partin bőrig ázunk!

Sem fagy, sem extrém meleg nem lesz
Extrém hőmérséklet az előttünk álló hétvégén nem várható, ugyanis mind a maximum-, mind a minimumhőmérséklet a sokévi átlag körül alakul. Az ilyenkor szokásos 24 fokos maximum helyett általában 3 fokkal mérhetünk többet a délutáni órákban, míg a legalacsonyabb hőmérséklet országosan átlagosan 12 fok körül valószínű. De rekord megdőlésére nem kell számítani, ugyanis 2007. május 22-én Poroszlón 34,7 fokot mértek, ezt az értéket biztosan nem haladja meg a hőmérséklet ezen a hétvégén. Ugyanakkor nem egyszer fordult már elő, hogy május második felében is több helyen fagyjon az országban. Ilyen helyzet volt 1952. május 21-én Pécsett is, amikor a reggeli órákra -2,6 fokig süllyedt a hőmérséklet.



Hogyan érdemes átvészelni a frontátvonulást?

"Miért fáj a fejem?" Kérdezzük sokszor magunkat, ha látszólag ok nélkül is elkezd hasogatni a fejünk. "Biztos megint az időjárás, valami front jön!" - érkezik a leggyakoribb válasz. És igen, sokszor tényleg van összefüggés a panaszaink és az idő változása között, mert az alkalmazkodás igénybe veszi a szervezetünket.

A környezet mindenkire hatással van, függetlenül attól, hogy ezt mi érezzük-e, tudjuk-e, vagy sem. Szerencsések akkor vagyunk, ha a környezeti változásra a szervezetünk mindenféle pluszjelzés nélkül tud adaptálódni, de ezt csak kevesen mondhatják el magukról. Előbb vagy utóbb szinte mindenki szembesül a problémával, hogy már a hangulatváltozás, fejfájás, vagy ízületi, esetleg keringési zavarok jelzik nála is az időjárás megváltozását.

De mit tudunk ez ellen tenni? Ha tudatosan, minél egészségesebben éljük a mindennapokat, az nagyon sokat tud segíteni. Ugyanakkor ne próbáljuk meg elkerülni az időjárási hatásokat, menjünk ki a szabadba akkor is, ha meleg van, vagy esik az eső, mert ezzel is eddzük a szervezetünket. (Kicsit hasonló ez ahhoz, ha valaki úgy próbálná meg lefutni a maratoni távot, hogy előtte egész évben a karosszékben ült.) Praktikus lehet a szauna, mert a nagy hőmérsékletkülönbség erősíti a testet, növeli az erek rugalmasságát, de nem szabad elfeledkezni a vitaminok és nyomelemek pótlásáról, amelyek szintén segítenek átvészelni a lehető legkevesebb problémával a frontátvonulást.

Ez történt a héten
A múlt vasárnap átvonuló hidegfrontot többfelé kísérte eső, zápor, az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödött, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódott. A hőmérsékletben igen nagy különbségek mutatkoztak a keleti és nyugati tájak között. Míg a maximum a nyugati részeken 12 és 18 fok között alakult, addig a Dunától keletre helyenként 26 fokig is felmelegedett a levegő.

A hidegfront mögött azonban hétfőre több fokkal visszaesett a hőmérséklet, általában 14, 20 fokot mértek. Még továbbra is előfordultak viharos széllökések, de csapadék már csak a nap első felében fordult elő a keleti országrészben. Kedden és szerdán azonban már alapvetően napos idő volt a jellemző. A délutáni gomolyfelhőzetből helyenként zápor, zivatar kialakult, és napról-napra tovább erősödött a felmelegedés.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!