Egyre enyhébb idő lesz a héten

Vágólapra másolva!
Országszerte kevéssel fagypont fölött alakul majd a hőmérséklet a hétvégén, mert fokozatosan enyhül a hideg, téli idő. Szerdán a Dunántúlon lesz a leginkább érezhető a melegebb idő. Minden nap lesz valamilyen csapadék hószállingózás, hó, havas és ónos eső formájában.
Vágólapra másolva!

"Lassanként enyhül a fagy a következő öt-hét napban. A jelenlegi számítások szerint a hétvégén már országszerte kevéssel fagypont felett alakul a csúcshőmérséklet" - mondta Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az [origo]-nak. Ezzel párhuzamosan fokozatosan megszűnnek az igen kemény, - 20 Celsius-foknál is zordabb éjszakai fagyok.

Kedden még nem igazán lesz érezhető a változás. Éjszaka -16 és -6 fok közé csökken a hőmérséklet, de tartósan extrém hideg miatt nem adott ki figyelmeztető előrejelzést az OMSZ. Dél körül 0 fok közelébe melegszik a levegő, a hidegebb tájakon viszont továbbra is -6 fok lesz.

Szerdán megindul az olvadás, már 2 fok is valószínű nappal a jelenlegi előrejelzések szerint. A havazás miatt főleg a Dunántúlon enyhül az idő: Pécs és Veszprém környékén 3 fok, Szombathely és Zalaegerszeg környékén 4 fok is lehet délre, kora délutánra. A hőérzetet viszont több fokkal csökkenti az, hogy több helyen megerősödik a szél. A légmozgás másnapra viharossá fokozódhat, a Dunántúlon akár az óránkénti 80 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

Forrás: OMSZ
A zöld szín jelzi, hogy hol lesz már kevéssel 0 fok fölött a hőmérséklet szerda délután

Csütörtökön és pénteken tovább enyhülnek az éjszakai fagyok, a leghidegebb tájakon sem csökken -10 fok alá a minimumhőmérséklet hajnalra. Nappal is melegebb lesz a múlt héten megszokottnál, országos átlagban -2 és +3 fok közé melegszik a levegő napközben. Szombaton és vasárnap -1 és +6 fok közé melegszik az idő a kora délutáni órákban, éjszaka -2, -7 fok közé hűl a levegő. Az enyhülést jelzi, hogy szombaton már esőre is kell számítani nyugati országrészben a havas eső és a hó mellett.

Szinte minden nap lesz valamilyen csapadék a héten. Kedden északnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé kell havazásra számítani. Szerdán is lesz elszórt havazás és hózápor, akárcsak csütörtökön. Pénteken is borult marad az ég, keleten több helyen havazás, nyugaton havas eső és ónos eső valószínű. Szombaton és vasárnap is kell elszórtan havazásra és ónos esőre számítani.

"A melegedés oka, hogy gyengül az a hatalmas anticiklon, ami az utóbbi hetekben Kelet- és Közép-Európa felett helyezkedett el. Így válik lehetővé, hogy a kontinens belsejébe is eljussanak a jóval enyhébb légtömegek nyugat felől" - mondta a meteorológus. Amikor télen tartósan magasnyomású levegő van egy térség fölött, gyakran vannak erős fagyok azért, mert az anticiklon változatlanságot okoz az időjárásban. A légrétegek jóval kevésbé keverednek át, és a talaj fölött valósággal megreked a hideg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!