A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Okosabbá tesz a természetes fény

intelligens, az eget utánzó LED világítás
Vágólapra másolva!
Aki számítógépen dolgozik, legszívesebben állandóan besötétítené az irodát a zavaró tükröződések miatt. Csakhogy ezzel munkavégzése hatékonyságát is drasztikusan csökkenti egy svájci épületfizikus eredményei szerint.
Vágólapra másolva!

Természetes fény hatására nő a produktivitás és az éberség - állapította meg Mirjam Münch, a svájci Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) Napenergia és Épületfizika tanszékének oktatója. A természetes fény ugyanis csökkenti az agyban a melatonin termelődését, márpedig ez a hormon felelős az alvási ciklus szabályozásáért. Ez eddig nem is lenne újdonság, Münch azonban kifejezetten arra volt kíváncsi, módosítja-e a kognitív képességeket (ilyen a figyelem, a megfigyelőképesség, az érzékelés-észlelés, a gondolkodás és az emlékezet), áttételesen tehát a munkavégzés hatékonyságát a napfény.

A kísérletben részt vevő 19 és 25 év közötti alanyok két napon át hat-hat órát töltöttek természetes, illetve mesterséges megvilágításban. Utána Münch és kutatótársai megmérték az alanyok melatonin- és kortizolszintjét (ez utóbbi stresszhormon), valamint tesztekkel ellenőrizték álmosságuk mértékét, továbbá kognitív funkcióikat.

Már ilyen rövid idő elteltével is jelentős eltéréseket lehetett észlelni. "Első este nagyjából ugyanolyan reakciókat mutattak mind a természetes, mind a mesterséges fénynek kitett személyek" - mondta Münch. "Második alkalommal azonban már lényegesen jobb teljesítményt mértünk azoknál, akik természetes fényben töltötték a délutánt. Még órákkal később is éberebbek voltak, és kevesebb hibát vétettek a felmérő tesztek kitöltésekor is."

Forrás: Fraunhofer IAO
A felhők járását is utánozza a mesterséges égbolt az irodában

Hasonló eredményre jutott egyébként egy 1999-es kaliforniai felmérés, amelynek során azok a diákok, akik természetes fénynél tanultak, átlagosan 20 százalékkal jobb eredményt értek el a vizsgán, mint azok, akik lámpafénynél próbálták ugyanazt az anyagot elsajátítani. Ez a kutatás nagy hatást gyakorolt az Egyesült Államok iskolaépítészetére: a hetvenes években ugyanis még az volt az általános nézet, hogy a sok ablak elvonja a gyerekek figyelmét a tanóráról. Több nemzetközi felmérés pedig azt igazolja, hogy napfényes kórtermekben a betegek még infarktus vagy stroke után is gyorsabban gyógyulnak, mint azok, akik csak mesterséges fényt kapnak.

A modern irodákban azonban lehetetlen megvalósítani, hogy mindenkinek az íróasztalát természetes fény érje. Erre lehet megoldás a német Fraunhofer cég LED-es mennyezetvilágítása, amely a vállalat szerint olyan illúziót kelt, mintha "az ember a szabad ég alatt ülne". Minden ötven négyzetcentiméteres világító panelben 288 darab, vörös, kék, zöld és fehér színű dióda található. Ezek ki- és bekapcsolásával a teljes fényspektrumot utánozva 16 millió árnyalat érhető el, még a felhők keltette árnyékok mozgását is szimulálni lehet.

A világítótest nem olcsó, egyelőre négyzetméterenként ezer euróba kerül. A különleges világítás félszobányi prototípusa megtekinthető a hannoveri CeBIT számítástechnikai kiállításon március 6-a és 11-e között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!