Ragyogó kirándulóidő lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
Esni sehol sem fog, mérsékelt marad a szél. Szombaton már a májushoz illően meleg lesz délután. A szinte teljesen felhőtlen időben az ország egész területén erős lesz az UVB-sugárzás.
Vágólapra másolva!

Pénteken túlnyomóan derült, napos idő lesz. Csak helyenként lehet kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő. Csapadék sehol sem valószínű. A Tiszántúlon néhol megélénkül az északkeleti szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

Fokozatosan melegszik az idő: a hőmérséklet délután 17, 21, késő este 12, 16 fok között valószínű. A péntek hajnali talajmenti fagy elmúltával veszélyes időjárási jelenségre nem kell számítani. Sem figyelmeztető előrejelzés, sem riasztás nincs érvényben május 17-ére és 18-ára. A szinte teljesen felhőtlen időben az ország egész területén erős lesz az UVB-sugárzás. A napsugárzás erőssége az UV-index szerint a 3,1-es és a 6,6-os szint között alakul. Ilyen sugárzás mellett délben 20-25 perc alatt leéghet a bőr (a napozás kockázatairól itt olvashat bővebben).

Szombaton többnyire napos, száraz idő várható, csak kevés gomoly- és fátyolfelhő lehet az égen. Helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 3, 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 26 fok között várható.

Anticiklon hozza a szép időt

Az egyre nyugodtabb és melegebb időjárást egy anticiklon okozza, amely fokozatosan a Kárpát-medence fölé helyeződik, száraz levegőt hozva Magyarországra is. Hosszan elnyúló, hullámzó front osztja ketté Európa időjárását. A frontrendszer Észak-Oroszországtól a Balti-tengeren, Lengyelországon és Erdélyen át egészen a Jón-tengerig húzódik. Hatására Európa keleti felén többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső.

Az Ural előterében és Nyugat-Európa fölött ugyanakkor egy-egy anticiklonnak köszönhetően derült, napos, eseménytelen az időjárás. A kontinens leghidegebb vidéke az Alpok térsége, ahol csak 3, 10 fokig melegszik fel a levegő, míg a legmelegebb a Kelet-európai-síkság középső területei, ahol 24, 30, illetve az Ibériai-félsziget nyugati és déli fele, ahol 29, 34 fok között alakul a délutáni hőmérséklet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!