Vágólapra másolva!
Riasztást adtak ki a Dunántúlra és Közép-Magyarországra a sok eső miatt. Holnap is ez várható. Szerdán heves zivatar is kialakulhat néhol a Dunától keletre, de nagyobb valószínűséggel a Tiszántúlon.
Vágólapra másolva!

Felhőszakadás miatt első fokú riasztást adott ki szinte az egész ország területére az Országos Meteorológiai Szolgálat kora délután. Ez azt jelenti, hogy egy-három órán belül megindulhat a zivatar. Számos kistérségben heves zivatar is várható. Egyedül tizennégy dél-dunántúli és kilenc kelet-magyarországi kistérségre nem érvényes a riasztás, Pécs és Kaposvár, illetve Nyírbátor és Vásárosnamény környékén.

Napközben heves zivatar is kialakulhat néhol a Dunától keletre, de nagyobb valószínűséggel a Tiszántúlon. Ezekből a zivatarokból hirtelen több mint 40 milliméter csapadék zúdulhat le, és 80 kilométer/óra feletti széllökés kísérheti őket. Estére a zivatarzóna az északkeleti országrészbe helyeződik át.

A felhőszakadásokból elszórtan 30-40 milliméter csapadék eshet rövid idő alatt. Egy-egy helyen nem kizárt a 60 mm feletti csapadék sem (ez azt jelenti, hogy 60 liter eső esik egy négyzetméternyi felületre). A középső országrész egy-egy megyéjében területi átlagban 20 mm feletti csapadék is hullhat.

Szerdán egyébként erősen felhős időre kell számítani számíthatunk, de helyenként napos időszakok is lehetnek. Sokfelé várható eső, záporeső. Többfelé megélénkül a keleti szél, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulnak. A hőmérséklet délután általában 22, 28 fok között valószínű, de északkeleten ennél melegebb lehet. Késő este 17, 23 fokot mérhetnek.

Hidegcsepp miatt van ilyen sok eső

A sok eső oka az, hogy fokozatosan a Kárpát-medence fölé helyeződik a Földközi-tenger középső részéről egy úgynevezett magassági hidegcsepp. Ez úgy kell elképzelni, hogy a hideg légtömeg szigetszerűen helyezkedik el a magasban. A hidegcsepp elősegíti az esőt hozó ciklonok aktivitását, és a kettő együttes hatása miatt több csapadék hull, mintha csak egy ciklon érintené Magyarországot.





Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!