Pécsen volt a legmelegebb éjszaka

Vágólapra másolva!
Az éjszaka sem hozott igazán lehűlést a meleg keddi nap után. Szerdán 39, csütörtökön 40 fokos forróság lesz az afrikai levegő miatt.
Vágólapra másolva!

Az ország nagy részén még 20 Celsius-fokig sem csökkent a hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérései szerint.

Ezzel megdőlt a legmelegebb éjszakák rekordja. Budapesten, Lágymányoson csak 23,5 fok volt a minimumhőmérséklet, míg Pécs mellett, Árpádtetőn 23,8 fokot regisztrált az OMSZ. Az új rekord 0,5 fokkal lett magasabb a korábbinál. Legutóbb 2012-ben, Miskolcon, az Avason volt ilyen meleg éjszaka, akkor 23,3 fokot mértek.

Szerda délben Budapesten és Pakson volt a legmelegebb az országban 34 fokkal. Kora délutánra 35-39 fokig emelkedik a hőmérséklet, és késő estére alig 26-32 fokig hűl a levegő. A csütörtökre virradó éjszaka is meleg lesz, 18-24 fokra kell számítani, és utána 34-40 fok lesz a csúcshőmérséklet.

Most rosszabb allergiásnak lenni az ózon miatt

Tizenöt városban romlott a levegő minősége, mert megemelkedett az ózon koncentrációja a talaj közelében az erős napsütés miatt. Többek között Budapesten, Egerben, Nyíregyházán, Sopronban, Székesfehérváron, Tatabányán és Veszprémben rosszabb a levegő a megszokottnál; részletes térképet itt talál erről az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján.


Az ózon izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát. Egészséges embereknél is a hosszabb ideig tartó fizikai munka jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek. Az ózon a légzőszervek gyulladását is kiválthatja, jelentősen súlyosbíthatja a pollenallergiás betegek tüneteit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!