Csökkenhet a lakásfelújítás költsége

Vágólapra másolva!
Akár 20-35 százalékkal is csökkenhetnek a lakásfelújítások költségei, ha a jelenlegi 20-ról 5 százalékra mérséklődik a felújítások élőmunkáját terhelő áfa. Építési vállalkozók ennek ellenére csak szerény élénkülést várnak az ingatlanpiacon a tervezett lépéstől.
Vágólapra másolva!

Felújítási technológiától és tulajdonosi igényektől függően legfeljebb 1-2 százalékkal lesz majd olcsóbb a lakásfelújítás a tervezett áfa-csökkentés hatására - állítja Rebek László is, a Groppo Panelrehab Kft. cégvezető tulajdonosa. Szerinte a felújítások anyagköltsége várhatóan emelkedik majd, míg az olcsóbbá váló munkaerőből származó előnyök jelentős hányada ugyanúgy eltűnik, mint a kiskereskedelmi ágazatban az elmúlt hónapokban a 25-ről 20 százalékra történt váltáskor.

A szakember úgy véli, hogy a várható 1-2 százalékos árcsökkenés inkább lélektani hatást válthat ki a lakástulajdonosokban, semmint tényleges elhatározást, amelynek megrendelés lehet a vége. Az év első hónapjaiban a 20 százalékos kulcs mellett is már több mint 400 felújítási szerződést kötöttek zömében csepeli és kőbányai panelházak külső felújítására és gépészeti korszerűsítésére, s további 4000-5000 szerződés előkészítése van napirenden. Ha pont kerül minden szerződés végére, azok legalább két évre lekötik a Groppo Panelrehab Kft. és alvállalkozóinak kapacitását.

Akár 20-25 százalékkal olcsóbbá teheti a panellakások külső felújítását az áfa-kulcs tervezett módosítása - mondja Vas Bori László, a pécsi székhelyű VB Alpin Kft. cégtulajdonos ügyvezetője. Számításai szerint jelenleg egy négyemeletes, kétlépcsőháűzas, szabad végfalas panelház teljes külső hőszigetelése és a homlokzatok felújítása bruttó 8-9 millió forint között mozog, míg egy tízemeletes épületé eléri a 16-18 milliót. Budapesten ugyanezen munkáért egy-két millióval többet is megadnak a felújítást kérő lakástulajdonosok. A lábazatok, lodzsák, szellőzők és korlátok festése, cseréje, javítása további megegyezést feltételez.

A panellakások külső felújításában mintegy 50-55 százalék a felhasznált anyagok és a munkadíj aránya. Vas Bori László házon belül oldja meg a felújításhoz szükséges tervek elkészítését és az árajánlat kidolgozását. Mint mondja, a kivitelezők ritkán adják át tervezőirodáknak ezt a munkarészt, főleg, ha erre felkészült emberekkel dolgoznak. Az öt százalékos kulcs várhatóan előnyösen érinti a panellakások tulajdonosait, ám ennek piaci hatásairól még korainak tartotta határozottan nyilatkozni.

A felújításra váró lakások árajánlataiban jelenleg nem osztják fel a vállalkozók a költségeket anyag és munkaerő költségre, legalábbis én ilyen árajánlattal még nem találkoztam - mondja Vas Bori László. Az árajánlatban rögzítik a felújítás bruttó végösszegét, ám az egységes 20 százalékos áfa-kulcs miatt nincs jelentősége annak, hogy ezen belül feltüntessék a munkaerőt terhelő számsorokat, illetve külön az anyagköltségeket.

Fotó: Fábián Évi
45 százalék anyaghányad mellett akár 25-35 százalék is lehet a megtakarítás

Nem tudni, hogy a felújításokat érintő áfa csökkentés kiterjed-e a tervezésre - jelezte Bánáti Béla, a Bánáti és Hartvig Építésziroda társtulajdonosa. Tapasztalatai szerint a felújításhoz szükséges tervezői díjak nem haladják meg a teljes költség 2-5 százalékát. A tervező cégek költségét döntően az élőmunka határozza meg, amelynek jellemző aránya 85-90 százalék.

Ebből következik, hogy egy kiemelt és igényes, legalább tízmillió forint összköltségű felújítás esetén a tervezői díjban elérhető megtakarítás aligha éri el a 70 ezer forintot, a várható csökkenés jellemzően 30-40 ezer forint közötti lehet majd. A tervezői piacot az áfa változás várhatóan nem befolyásolja számottevően, ahol hosszabb ideje kevesebb a megrendelés, mint a mérnöki kapacitás. Kitörést itt a határainkon való kilépés hozhat, többek közt spanyol, portugál és francia stb. megrendelések.

Bánáti Béla szerint a kivitelezés anyaghányada a fővárosban jellemzően 45-60 százalék közötti, szemben a munkaerőt terhelő költségek 40-55 százalékával. Az élőmunka iránti igényt számos feltétel határozza meg, többek közt az épület műszaki állapota és adottságai, a felújítási igény, az épület átalakítási lehetőségei stb.

Amennyiben a jelenlegi 20 százalékos áfa-kulcs helyett 5 százalék lesz az élőmunkát terhelő költségek általános forgalmi adója, úgy egy átlagos tervezési díj és 45 százalékos anyaghányad mellett akár 25-35 százalék is lehet a megtakarítás, vagyis több százezer forintot is elérhet. Bánáti Béla azonban nem lát egyenes vonalú összefüggést az áfa-csökentés és a lakásfelújítások várható árai között. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a kiskereskedelemben bevezetett januári áfa-csökkentés sem hozott látványos eredményeket, hiszen a néhány nagy élelmiszer-kereskedelmi cég kivételével - ahol csak tehették a kiskereskedők - a maguk hasznára fordították az áfa-csökkentés előnyeit.

Ezek miatt arra számít inkább, hogy a lakásfelújításokat végző vállalkozások legfeljebb 2-3 százalékkal veszik vissza áraikat. Ennek egyik oka lehet, hogy a felújítások macerásabbak, mint az új építkezések. A kivitelező cégek jellemzően az új építkezéseknél tülekednek láthatóan túlkínálatot teremtve, míg a felújításokra szakosodottak egyelőre akár magasabb árakkal is dolgozhatnak.

Bálint Tóth János

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről