Közel 5 százalékkal drágulhatnak a lakások

Vágólapra másolva!
Az idén összesen 31 ezer lakás épülhet Magyarországon, ennek több mint egynegyede a fővárosban. Az áremelkedés mértéke a GKI által megkérdezettek szerint Budapesten lesz a legkisebb, de a különbségek elhanyagolhatóak.
Vágólapra másolva!

Mínusz 11,1 pontra javult a GKI Zrt. - AL Holding Zrt. júliusi fővárosi ingatlanpiaci indexe - mondta Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az új prognózis szerint 2007-ben 31 ezer lakás átadása várható az országban a tavalyi 34 ezer után.

Az új lakás építését, illetve vásárlását biztosan tervezők száma júliusban 36 ezer, ami kissé alacsonyabb, mint az áprilisi 39 ezer volt - jelezte Akar László, felhívva a figyelmet arra is, hogy a prognózis új módszer, négy negyedéves mozgóátlag alapján készült. Ugyancsak az áprilisi 128 ezernél kevesebb, 111 ezer háztartás valószínűsített lakásépítést, illetve vásárlást júliusban.

A felmérés szerint az új lakóingatlanok ára a következő 12 hónapban várhatóan 4,6 százalékkal nő országosan, Budapesten 4,5 százalékkal, Pest megyében, Nyugat-, és Kelet Magyarországon 5-5 százalékkal. A használt lakóingatlanok ára a következő 12 hónapban 0,5 százalékkal emelkedik, ezen belül Budapesten és Nyugat-Magyarországon egy százalékkal nő, Kelet-Magyarországon stagnál, míg Pest megyében egy százalékkal csökken - prognosztizálja a GKI.

A szektor várakozásait tükröző fővárosi ingatlanpiaci index júliusi mínusz 11,1 pontos értéke magasabb, mint a januári (mínusz 20,8) és az áprilisi (mínusz 12,2), kedvező az egy évvel ezelőttihez (mínusz 14) képest is, és szinte megegyezik az elmúlt 66 hónap legmagasabb értékével, a 200. júliusi mínusz 11,6 ponttal.

A GKI-AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexe részindexekből tevődik össze. A lakáspiaci index 2005 júliusa óta ugyan emelkedő trendet mutat (akkor mínusz 70-et mértek), de a jelentős túlkínálat miatt a részindex most is mínusz 37 ponton áll. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek 4 százaléka jelentős túlkínálatról, 81 százaléka túlkínálatról számolt be, egyensúlyi lakáspiacot a cégek 15 százaléka jelzett.

A fővárosi irodapiac júliusi indexe az áprilisihoz képest stagnált, a mínusz 12 pont viszonylagos stabilitást jelez. A fővárosi válaszadók 55 százaléka túlkínálatot, 45 százaléka kiegyensúlyozott piacot érzékelt. Az üzlethelyiség-piaci index kissé visszaesett, a válaszadók a következő egy évben a túlkínálat enyhe erősödését várják. A fővárosi raktárpiaci index ugyanakkor 2007 januárja óta meredeken emelkedik.

Elfogadható méretű eladatlan készletek

A pesszimista hangulatot sugalló budapesti lakáspiaci felmérésnek némileg ellentmondanak a lakáskínálatot, illetve -eladást tükröző adatok - mondta Illy Péter. Az AL Holding Zrt. vezérigazgatója példaként hozta fel, hogy az idei első félévben 4826 új lakás talált vevőre Budapesten, szemben a 2006 első félévi 4764 lakással.

Hasonló következtetést lehet levonni a beruházók által kínált új otthonok számából, amely folyamatosan csökken: amíg 2007 második negyedévében 8754 volt eladatlan lakás volt, addig egy évvel ezelőtt 10 338 otthon várt vevőre, 2006 utolsó negyedévében pedig 9380 lakás, s csak 2007 első negyedévében mértek a mostaninál alacsonyabb (8055) lakásszámot.

Az AL Holding prognózisa szerint idén 8500 lakást értékesítenek a fővárosban - mondta Illy Péter, aki 1397 már átadott, de még el nem adott lakásról számolt be, s véleménye szerint Budapesten az 1400-1500 lakás körüli "készlet" elfogadhatónak számít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről