Árzuhanás várható az Adria partján

Vágólapra másolva!
A nemzetközi hitelpipaci válság az utóbbi években komoly áremelkedést produkáló horvát ingatlanpiacot is elérte, az adriai nyaralók ára akár 30 százalékkal csökkenhet fél éven belül - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Fordulat várható a horvátország ingatlanpiacon. A korábbi években meredeken emelkedtek az árak, még az idén is sok helyen 10 százalékos volt a drágulás, ám manapság jóval több eladó lakás, nyaraló van a kínálati oldalon, mint ahány potenciális vásárló - derül ki a Népszabadságból.

Ingatlanszakértők szerint a következő hat hónap során jelentősen, akár 30 százalékkal lejjebb mehetnek az árak. Ha erre valóban sor kerül, az még mindig csak azt jelenti, hogy a horvátországi ingatlanárak elérik az értékarányos szintet.

Az érdeklődés visszaesése a válság hatásaival magyarázható: a lakáshitelek kamatai hirtelen 6-ról 8 százalékra emelkedtek, így sokan kényszerből válnak meg a befektetésként vásárolt tengerparti ingatlantól, nem tudják fizetni a magasabb részleteket.

Akinek készpénze van, tetemes összeget alkudhat az eredeti árból: 100 ezer eurós összeg esetében nyugodtan lehet keresgélni a 130-140 ezer euróért meghirdetett nyaralók, házak között. Manapság már nem az számít, hogy ki, mennyiért kínálja eladásra az adott ingatlant, a kérdés leginkább az, lesz-e egyáltalán vevő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!