Egész Európában esnek a bérleti díjak

Vágólapra másolva!
A gyenge gazdasági teljesítmény 2009 második negyedévében Európa-szerte csökkentették a bérleti díjakat minden ingatlanszektorban - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) európai bérleti díjakat és hozamokat vizsgáló jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A CB Richard Ellis EU-15 első osztályú irodaingatlanokra vonatkozó bérleti díj-indexe 2,9 százalékkal esett 2009 második negyedében, összesen 8,6 százalékot csökkenve egy év alatt.

A 49 vizsgált piacot tekintve 26-ban mozdultak lefelé a bérleti díjak, 23-ban változatlanok maradtak és egyetlen városban sem nőttek.

A legnagyobb csökkenés Kijevben (-25 százalék) és Moszkvában (-16 százalék) következett be. Kijevben most 360, Mozkvában viszont ezer dollár egy négyzetméter éves bérleti díja.

Számos más közép-kelet-európai piacon szintén estek a díjak, ahogyan Londonban, Madridban, Dublinban és Oslóban is, míg a Hollandiában és Németországban relatíve stabilak maradtak.

Budapesten a kiskereskedelmi ingatlanok lettek sokkal olcsóbbak

A bérleti díjak mozgása a két másik szektorban jóval visszafogottabban alakult: a CBRE EU-15 kiskereskedelmi (ún. "retail") ingatlanokra vonatkozó bérleti díj-indexe stabil maradt a második negyedévben, és az egész elmúlt évet tekintve is csak csekély elmozdulást produkált.

Mindazonáltal a 42 vizsgált helyszínből 14-ben némi lejtmenet volt tapasztalható a második negyedévben, főleg számos brit városban és olyan közép-kelet-európai piacokon, mint Budapest, Bukarest és Belgrád, amelyek mindegyikében kétszámjegyű díjesés következett be. Egyedül Frankfurtban emelkedtek a díjak a második negyedévben.

A CBRE EU-15 ipari ingatlanokra vonatkozó bérleti díj-indexe 1,5 százalékkal csökkent a negyedévben és 5,3 százalékkal az elmúlt egy év során. Ez szinte elfedi az a tényt, hogy 41 helyszínből 25-ben a felmérés nem tapasztalt díjváltozást az első osztályú ipari ingatlanok piacain. A csökkenő bérleti díjakat felmutató 16 város közül a spanyol, a belga és az ír helyszínek szenvedtek el jelentősebb esést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről